Članak

Wigemark: Zaključci VSTV-a su zabrinjavajući

27. Oktobra 2017.15:46
Određeni zaključci koje je usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) u vezi s nadležnostima o smjeni nosilaca pravosudnih funkcija su zabrinjavajući i mogli bi direktno uticati na nezavisnost sudija i tužilaca, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Pravo na pošteno suđenje je preduslov za povjerenje javnosti u sistem pravosuđa, a pretpostavka nevinosti je u središtu osnovnih prava koja štiti Evropska unija, smatra Wigemark.

“Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv zvaničnika. Zaobilaženje ovih procedura će direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa, i nije u skladu sa standardima Evropske unije”, zaključio je Wigemark.

VSTV usvojio je u četvrtak, 26. oktobra, niz zaključaka, povodom ispitivanja ratne prošlosti tužilaca i sudija u BiH, nakon razmatranja informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske (RS).

Između ostalog, jedan od zaključaka VSTV-a je da se zatraži da se po hitnoj proceduri izvrši dopuna Zakona o VSTV-u, u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka.

“Kao što su nedavno predložili stručnjaci EU, postoji potreba za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje zvaničnika, u skladu sa standardima Evropske unije. Bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja nezavisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava”, stav je šefa Delegacije EU u BiH.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ujedinjenog Kraljevstva izdale su zajedničko saopćenje kojim su izrazile “duboku zabrinutost zbog zaključaka VSTV-a”.

“Smatramo uznemirujućim poziv za izmjenom Zakona o VSTV-u što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka. Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je sa ključnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH. Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa”, stoji u saopćenju.

Američka i britanska ambasada su također kazale da su zabrinuti što je VSTV zadužio tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina.

“Zahtjev VSTV-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, bili predmetom istrage, vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Admir Muslimović