Članak

Husanović i Džini uslovne kazne za nezakonitu uknjižbu imovine

26. Oktobra 2017.14:07
Kantonalni sud u Sarajevu razmatrao je sporazume o priznanju krivnje za bivšu uposlenicu Općinskog suda u Sarajevu Branku Husanović i advokata Elmina Džinu, koji su optuženi za nezakonitu uknjižbu imovine.

Prema sporazumu, Husanović bi dobila jednogodišnju zatvorsku kaznu, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Kako predviđa sporazum, optužena se godinu dana ne smije baviti poslovima u vezi s operativnim sistemom (CMS) u Općinskom sudu u Sarajevu, te je dužna platiti jedanaestinu troškova postupka, što iznosi oko 700 maraka.

Prilažući materijalne dokaze, tužiteljica Sabina Sarajlija je iznijela nalaz vještaka računarske struke koji dokazuje podešavanja CMS-a u određeno vrijeme od strane optužene, na način da sve sudije Općinskog suda u Sarajevu, izuzev sutkinje Milene Rajić, budu isključeni iz opcije dodjele predmeta.

Nekadašnji suradnik advokata Esada Hrvačića, Elmin Džino je priznao krivicu za udruživanje radi činjenja krivičnog djela te krivotvorenje službenih isprava. Sporazumom je predviđena godina zatvora uslovno ako ne počini novo djelo u roku od dvije godine, kao i jednogodišnja zabrana aktivnosti u advokatskoj djelatnosti.

Džino je također obavezan platiti sudske troškove u iznosu od oko 700 maraka.

“Za optuženog Elmina Džinu prilažem nalaz vještaka grafološke struke koji ukazuje da je Džino nesporni potpisnik dostavnica i sudskih spisa”, kazala je Sarajlija.

Husanović i Džino bili su optuženi s advokatima Hrvačićem, Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom, Mirsadom Alić i Perom Vukovićem za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, kao i krivotvorenja službene isprave.

Sporazum o priznanju krivnje u ovom predmetu već je postigao Hrvačić, koji je osuđen na godinu dana zatvora, kaznu od 10.000 maraka, zabranu bavljenja advokaturom u trajanju 18 mjeseci, i oduzimanje stečene koristi u iznosu od skoro 50.000 maraka. On je podnio zahtjev da jednogodišnju kaznu zatvora zamijeni novčanom kaznom.

Suđenje ostalim optuženima je u toku.

Odluka o sporazumima s Husanović i Džinom bit će donesena 3. novembra.

Elameri Škrgić Mikulić