Članak

Dug disciplinski postupak protiv Salihovića, ali i krivična istraga

25. Oktobra 2017.17:08
Ustavni sud Bosne i Hercegovine uvažio je apelaciju u slučaju razriješenog glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića, te odlučio da je disciplinski postupak protiv njega nerazumno dugo trajao.

Salihović je smatrao da je postupak trebao završiti mnogo ranije, kao i to da je on u tom nerazumno dugom vremenskom periodu bio pod privremenom mjerom suspenzije sa dužnosti koju je obavljao, što je i naveo u apelaciji.

„Ustavni sud je prihvatio apelaciju i donio odluku koja je bila očekivana. Ona će biti dostavljena onome ko je kriv za odugovlačenje cijelog procesa“, kazao je Salihovićev advokat, Rifat Konjić.

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), nedavno je potvrdila odluku po kojoj bi Goran Salihović trebao biti smijenjen s pozicije glavnog tužioca ali ostati kao tužilac  Tužilaštva BiH.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog nekoliko nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, a dok je on bio glavni tužilac. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH, koja je još uvijek u toku.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, krivična istraga protiv Salihovića je trebala biti okončana do početka ljeta ali to se nije dogodilo.  Neki od tužilaca koji su radili na istrazi su zamijenjeni drugima. Još uvijek se ne zna da li će rezultirati optužnicom.

Admir Muslimović