Članak

Potvrđena optužnica za zloupotrebe u bihaćkom zavodu za zapošljavanje

20. Oktobra 2017.11:02
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv 13 osoba za zloupotrebe u Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona (USK).

Optužnica tereti Mesuda Mešića, Edina Ferizovića, Ananda Bakala, Ramu Sulića, Senadu Smajić, Elvedinu Nadarević-Kurić, Abida Hadžića, Dilistu Međedović, Emina Skenderovića, Medinu Kurić, Aidu Piralić, Jasmina Prošića i Amenara Muratagića.

Kantonalno tužilaštvo ih tereti da su kao službene osobe u Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje USK-a, odnosno u svojstvu direktora i šefova službi ili službenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, počinili više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Optuženima se stavlja na teret da su od 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih djela zloupotrebe položaja kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja osoba, krivotvorenje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu s pojedincima kojima su isplaćivane plate a nisu radili, kao i niz drugih kriminalnih djela.

U akciji je slobode lišen i kantonalni inspektor rada Amenar Muratagić, koji se sumnjiči da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali je odbio bilo šta poduzeti.

Dženita Duraković