Članak

Sud u Tuzli ukinuo presude bivšem ministru i firmi “Tuzla-kvarc”

5. Oktobra 2017.16:48
Kantonalni sud Tuzla ukinuo je presude Općinskog suda protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova ovog kantona Amira Husića za zloupotrebu položaja, te Smajila Velagića, direktora “Tuzla-kvarca” za tešku krađu.

U oktobru 2016. godine, Općinski sud je donio presudu kojom je Husić oslobođen optužbe. Prvostepena presuda ukinuta je zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka u ovom predmetu.

Optužnicom se Husiću stavlja na teret da je iskoristio svoj službeni položaj i postupao suprotno interesima službe, te u namjeri da izbjegne postupak javne nabavke s jednom firmom iz Sarajeva zaključio ugovor o nabavci zaštitne opreme – balističkih prsluka, ploča i šljemova za potrebe Jedinice za podršku Ministarstva u vrijednosti od oko 227.000 maraka.

Zatim je, kako stoji u optužnici, naložio i da se cjelokupni iznos po ugovoru o nabavci avansno uplati ovoj firmi, iako je znao da ta firma nema nikakvo iskustvo niti reference u nabavci takve opreme, kao i da ponuda te firme nije najpovoljnija. Na taj način je firmi iz Sarajeva pribavio korist u vidu zaključenja ugovora uz ostvarenu dobit u iznosu od oko 94.000 maraka, stoji u optužnici.

Ukinuta je i prvostepena presuda Općinskog suda Tuzla iz decembra 2016. kojom je odbijena optužba Tužilaštva protiv Smajila Velagića i firme “Tuzla-kvarc”. Kantonalni sud Tuzla je uvažio žalbe Tužilaštva i ukinuo prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Tužilaštvo je u junu 2015. godine protiv Velagića i protiv ovog pravnog lica podiglo optužnicu zbog krivičnog djela teška krađa.

Optužnicom se Velagić i firma terete da su u periodu od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionim poljima Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka u blizini Tuzle, o kojima vodi brigu i upravlja Tuzlanski kanton, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim kantonalnim ministarstvom, obavljali eksploataciju veće količine kvarcnog pijeska i da su tako sebi i firmi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 225.000 maraka i na taj način oštetili budžet Tuzlanskog kantona u istom iznosu.

Admir Muslimović