Članak

Optuženi Šefik Hodžić bio zadužen za vozila

26. Septembra 2017.14:23
U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja u Upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, svjedok Fetija Mujčinović je kazao da je optuženi Šefik Hodžić bio zadužen za vozila, zaduživanje vozila i njihovo servisiranje.

Mujčinović je rekao da su inspektori Uprave za inspekcijske poslove prijavljivali kvarove na vozilima glavnom inspektoru, a nekada direktno Hodžiću.

Odgovarajući na pitanja tužioca Nihada Halilčevića, svjedok Mujčinović je kazao da su u vozilima uvijek bili nalozi, a da za servisne knjige nije siguran jer na njih “nije obraćao pažnju”.

Dodao je da su tokom rada koristili “Škode Fabije” i “Volkswagen Polo”, te da je u jednom periodu došlo do zamjene vozila s Inspektoratom za radne odnose.

“Nama su bez najave saopštili jedno jutro da se vozila mijenjaju, a vjerovatno je ta odluka donesena na Kolegiju direktora”, izjavio je Mujčinović, inspektor u Kantonalnoj upravi.

Besim Duraković je optužen da je pogodovao jednom autoservisu da od 2008. dobija poslove s Kantonalnom upravom, što je nastavio i u 2010. i 2011., iako autoservis nije ispunjavao uslove, jer nije platio poreske obaveze. Duraković je optužen kao bivši direktor Kantonalne uprave, Hodžić kao referent u Upravi, Osman Džafić kao inspektor, a Ahmet Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Durakoviću i Hodžiću se stavlja na teret da su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela.

Mujčinović je kazao da su se ključevi od automobila nalazili u otvorenom sandučetu na zidu. Na upit tužioca, on je odgovorio da su dvojica zaposlenika Veiz i Nedžad od njega tražili ključeve od automobila.

“Mislim da je veći broj vozila odvožen na popravku ili na servis. Do zamjene vozila je došlo početkom 2015. godine, kada su naša vozila predata u Inspektorat za radne odnose”, naveo je ovaj svjedok.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra ove godine.

 

Samir Karić