Članak

Vuković: Zatražena zatvorska kazna

11. Septembra 2017.11:41
Iznoseći završnu riječ na suđenju za silovanje počinjeno u Foči, Tužilaštvo BiH je zatražilo da Žarko Vuković bude proglašen krivim i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora.

Tužilac Behaija Krnjić je rekao da je nakon što su srpske snage preuzele vlast u aprilu 1992. godine, u Foči došlo do zatvaranja velikog broja civila Bošnjaka u zatočeničke logore, gdje su žene seksualno zalostavljane.

Krnjić je naveo da Sudsko vijeće treba da pokloni vjeru iskazima svjedokinje A-4 i oštećene A-1, koji su pročitani zbog nemogućnosti svjedočenja, o čemu su nalaz dali vještaci Omer Ćemalović i Abdulah Kučukalić.

“One su kazale da im je majka optuženog pružila pomoć u toku rata, što samo potvrđuje da nisu imale razloga da neopravdano sumnjiče Vukovića”, naveo je tužilac.

Krnjić se osvrnuo na iskaz oštećene, koja je opisala kako ju je Vuković više puta silovao, sve dok njegova porodica nije za to saznala.

“A-4 je nedvojbeno potvrdila njen iskaz, kao i drugi objektivni i subjektivni dokazi”, rekao je Krnjić.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića da je, kao pripadnik vojnih snaga Srpske Republike BiH, u periodu od maja do sredine augusta 1992. godine više puta silovao žensku osobu u njenoj kući na području Foče. Prema optužnici, Vuković je silovao A-1, a isto su uradile i još dvije osobe koje su došle s njim.

Svjedoci Odbrane i iskaz optuženog, kako je kazao tužilac Krnjić, nerelevantni su za optužnicu.

“Odbrana je lutala pokušavajući oštećenu učiniti polupismenom ženom koja je pila, bila svadljiva i romske nacionalnosti”, naveo je Krnjić.

On je rekao da je iz svih provedenih dokaza vidljivo da je dokazano silovanje kao zločin protiv čovječnosti.

“Zbog protoka vremena sve ćemo više imati ovakvih situacija, svjedoci će umirati, ali to ne smije biti prepreka za postizanje pravde. A-1 je živjela za dan da se susretne s optuženim u sudnici i, nažalost, nije joj ispunjena želja, ali pravda može biti”, istakao je tužilac, zatraživši dužu kaznu zatvora za Vukovića.

Završna riječ Odbrane je zakazana za 2. oktobar.

Džana Brkanić