Članak

Protiv Mektića više krivičnih prijava u Tužilaštvu BiH

29. Augusta 2017.16:41
Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić morat će pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine objasniti svoje izjave da je “BiH razvaljena zemlja”, kazala je na konferenciji za novinare vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić.

“Ukoliko ministar sigurnosti tvrdi da je BiH razvaljena zemlja, ja ga pozivam da podnese neopozivu ostavku”, kazala je Tadić i dodala da se protiv Mektića vodi nekoliko predmeta u Tužilaštvu BiH.

“Mislim da je upravo rezultat nekih naših aktivnosti, koje poduzimamo u posljednje dvije sedmice, istup ministra Mektića, a koje će rezultirati određenim konkretnim radnjama, o kojima sada ne mogu govoriti”, rekla je Tadić na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je vršiteljica dužnosti.

Tadić je konferenciju za novinare organizovala nakon što je nekoliko sati ranije ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na jednoj od niza svojih konferencija za novinare kritikovao rad Tužilaštva.

Mektić je kazao da Tadić smatra da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) radi protiv nje i njene namjere da postane glavna tužiteljica.

“Ja znam šta je pozadina svega toga i uskoro će se to otkriti i uskoro ćete svi to znati, a nakon toga ću ponovo zakazati konferenciju, da vam bude u potpunosti jasno šta se, ustvari, u zemlji dešava”, rekla je Tadić, ali ni o ovome nije željela govoriti više.

Mektić je ranije kazao kako je novinar Josip Šimić protiv njega podnio krivičnu prijavu na osnovu “falsifikovanog akta” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kome se kao prilog navode šema kretanja Gordane Tadić i njeni razgovori s potpredsjednicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružicom Jukić.

Tadić je potvrdila da je Šimić podnio prijavu u ponedjeljak poslijepodne, a da je Tužilaštvo predmet po ovoj prijavi formiralo u utorak. U Šimićevoj prijavi ne nalaze se prilozi o kretanju i razgovorima Gordane Tadić, potvrdila je v.d. glavne tužiteljice.

“Tačno je da je prijava takvog sadržaja koju je prezentirao Mektić, a koju ja ne bih prezentirala u ovoj situaciji i do okončanja tih provjera, dostavljena Tužiteljstvu jučer bez priloga i šeme o kretanju i bez transkripata, kako je to navedeno”, rekla je Tadić, dodavši kako će se “ovaj predmet raditi po hitnom postupku”.

“Ukoliko bude tačno ono što stoji tamo, radi se o veoma ozbiljnim prijetnjama po mene”, kazala je Tadić i nekoliko puta ponovila da se osjeća ugroženom zbog Mektićevih izjava.

“Smatram da je sigurnost BiH u ovom momentu od strane ministra sigurnosti ugrožena i da je moja lična sigurnost ugrožena, ali nakon provjera vidjet ćemo šta ćemo dalje preduzeti”, rekla je Tadić i poručila građanima da “BiH nije razvaljena zemlja”.

“O tome zašto je BiH razvaljena zemlja, zašto Tužiteljstvo treba uništiti do temelja da bi se ispunile nečije želje i ciljevi, o tome će se morati izjasniti u Tužiteljstvu BiH”, kazala je Tadić i istakla da je protiv Mektića više osoba podnijelo krivične prijave.

Tadić je rekla da je prijave protiv Mektića naslijedila od svog prethodnika Gorana Salihovića, te ih optužila da su imali tajni dogovor.

“On je imao dogovor s bivšim glavnim tužiocem da njega ne napada, a da će on držati njegove prijave u ladici”, kazala je Tadić i dodala kako su “pritisci koji se vrše na rad Tužiteljstva neprimjereni” i kako će o tome obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH.

“Smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH i veoma mi je jasno zbog čega do sada nijedan glavni tužitelj nije izdržao svoju funkciju do kraja”, rekla je Tadić, napomenuvši kako je, za 11 mjeseci od kada je na mjestu glavne tužiteljice, postignuta “potpuna stabilnost i dobri rezultati” te da je Tužilaštvo stabilizovano, što je doprinijelo “da cjelokupno pravosuđe u BiH ima potpunu stabilnost”.

Tadić se izvinila što se do sada nije obraćala javnosti jer je smatrala da nije vrijeme za to, ali da se za to odlučila nakon Mektićevih izjava.

“Smatram da što se tiče Tužiteljstva, problema nema”, dodala je Tadić.

 

Semir Mujkić