Članak

Nezavidan položaj novinara u BiH

29. Augusta 2017.15:02
Po statističkim izvještajima do kojih je došla Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, stanje u medijima u BiH danas je na mnogo lošijem nivou nego ranijih godina.

Ovo je rekla Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH, naglasivši da indikator nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara za decembar 2016. godine ukazuje da je BiH na 65. mjestu od ukupno 180 obuhvaćenih zemalja.

Ona je napomenula da se izvještaj odnosi na period od 2012. do 2017. godine, ali i dodala da zabrinjava stalni pad jer je 2006. BiH zauzimala 19. mjesto.

Posebno je skrenula pažnju na to da je broj medija u BiH povećan, ali da, nažalost, povećanje njihovog broja nije pratilo poboljšanje njihovog položaja.

Ukazala je i na pitanje medijskog tržišta, koje u slučaju BiH karakterizira to da je jako fragmentirano i prezasićeno te da se sve to odražava na položaj novinara.

Napadi na novinare još su jedna u nizu zabrinjavajućih okolnosti u njihovom radu, a tokom prethodnih pet godina zabilježeno je čak 266 napada.

“Napadi na novinare predstavljaju napade na demokraciju”, ustvrdila je Džumhur.

Tačna evidencija o broju procesuiranih napada ne postoji jer sva tužilaštva ne vode evidenciju o profesiji napadnutih osoba. Za sada se zna da su u kantonalnim tužilaštvima u Sarajevu i Mostaru oformljena dva, odnosno četiri predmeta, dok Okružno javno tužilaštvo Banja Luka ima devet predmeta, a Okružno javno tužilaštvo Bijeljina jedan slučaj prijetnji novinarima.

Ovi podaci su objavljeni u Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH, a ombudsmanka Džumhur je izrazila zabrinutost zbog nasilja nad novinarima, njihovog uznemiravanja i zastrašivanja.

Govoreći o tužbama za klevetu, Džumhur je kazala da su trenutno aktivna 173 slučaja, napomenuvši da je godišnje u prosjeku oko 100 tužbi protiv novinara.

“Stiče se utisak da se novinari nastoje time onemogućiti i obeshrabriti u objavljivanju tekstova s čijim sadržajem određene javne ličnosti nisu saglasne”, navela je Džumhur te dodala kako je “neophodno zakonom propisati krivično djelo napada na novinare”.

Izvještaj je sačinjen na osnovu preporuke Vijeća ministara i uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uz korištenje metode ankete i intervjua.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je, s Centrom za istraživačko novinarstvo, magazinom “Buka” i “Media Centrom Sarajevo”, navedena kao pozitivan primjer dobre prakse i integriteta medija, i to u središtu opservatorija za jugoistočnu Evropu.

“Već dugi niz godina ove organizacije štite i promoviraju vrijednosti javne službe u novinarstvu”, navedeno je u opservatoriju.

    Admir Muslimović