Članak

Masovna grobnica na lokalitetu Korićanskih stijena

23. Augusta 2017.16:15
Na širem lokalitetu Korićanskih stijena, gdje je strijeljano oko 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pronađena je masovna grobnica.

This post is also available in: English

Ovo je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio Mujo Begić, šef područne kancelarije Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću.

“Ono što vjerujemo jeste da su posmrtni ostaci vezani za osobe koje su strijeljane na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine. Trenutno očekujemo naredbu Suda i Tužilaštva BiH, nakon koje izlazimo na teren i vršimo ekshumaciju”, kazao je Begić.

U Tužilaštvu BiH su rekli da će izdati naredbu kad se steknu uslovi, ne preciziravši kada bi to moglo biti.

Na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine pripadnici Interventnog voda policije u Prijedoru strijeljali su oko 200 muškaraca, tako što su im rekli da stanu na rub ceste i okrenu se prema provaliji, a zatim su u njih pucali iz automatskog oružja. Ubijene osobe su prethodno izvedene iz autobusa koji je bio dio konvoja kojim su protjerivani Bošnjaci i Hrvati s područja općine Prijedor.

Za ubistva na Korićanskim stijenama do sada je osuđeno 11 bivših prijedorskih policajaca – Darko Mrđa u Haagu, a ostali pred Sudom BiH.

Nakon što su Damir Ivanković i Gordan Đurić priznali krivicu pred Državnim sudom, pronađena je jedna masovna grobnica na Vlašiću kod Korićanskih stijena. Iz Državnog tužilaštva su tada kazali da je pronađena grobnica “rezultat potpisanih sporazuma o priznanju krivnje”.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English