Članak

Koštana bolnica: Zlo koje se ne smije zaboraviti

3. Augusta 2017.13:42

Prikazivanjem filma “Djeca iza žice” i polaganjem cvijeća na ulazu u logor “Koštana bolnica” bit će obilježena 24. godišnjica zločina počinjenog na području općine Stolac.

Film “Djeca iza žice” Saveza logoraša BiH bit će prikazan danas, a u petak će biti upriličeno obraćanje preživjelih žrtava i polaganje cvijeća na ulazu u logor “Koštana bolnica”.

Predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković je kazao da je logor “Koštana bolnica” bio mjesto mučenja, gdje su vršene torture nad civilima, od kojh su neki ubijeni.

“Ovo je prilika da odamo počast i sjećanje na sve žrtve u ‘Koštanoj bolnici’ i drugim logorima u BiH, da prenesemo svoju jasnu poruku – sprečavanje ponavljanja – i naša namjera je da sprečavanje ponavljanja ne bude floskula, nego da kulturom sjećanja radimo na utvrđivanju istine o dešavanjima u BiH, da svjedočenja prenesemo mlađim generacijama, da izvlačimo poruke iz iskustva, kako više nikada ne bi bilo rata, zločina i logora”, rekao je Mešković.

Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša općine Stolac, kazao je da je kao 17-godišnjak proveo tri najteža dana u logoru “Koštana bolnica”, rekavši da je prvi put u životu vidio mučenja, udaranja i ubijanja.

Kako je ispričao, 2. augusta 1993. godine doveden je u logor, gdje su ga, opisao je, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) maltretirali.

“Ja sam to prolazio na način da su se iživljavali na meni kao djetetu, da priznam da sam palio i pljačkao neke kuće… Oni te udaraju, ti kažeš ‘jesam’, onda te nastave udarati zato što si to rekao; ako kažeš ‘nisam’, oni te udaraju da kažeš da jesi…”, prisjetio se Đulić.

Prema njegovim riječima, tortura je bila neprekidna te su se samo smjenjivali ljudi koji su udarali, i kako je dodao, njegova dva rođaka ubijena su u logoru.

“Ko god je prošao kroz bolnicu, osjetio je posljedice. Niko nije prošao da nije bar šamar dobio. Cilj ovih dana je samo razotkrivanje istine. ‘Koštana bolnica’ je veliko zlo koje se desilo. Borit ću se da pričam istinu, da se borim za nju. To je moj cilj i smisao života. Želim tako da živim”, rekao je on.

“Koštana bolnica”, nekada čuvena po liječenju koštanih oboljenja, pretvorena je u zloglasni logor i, umjesto lječilišta, postala je mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela. Logor je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija