Članak

Bibić tražio da se studentica “pripazi” na ispitu

26. Jula 2017.13:52
Na suđenju generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i još sedam optuženih za više krivičnih djela, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je ispričala da ju je u ljeto 2015. kontaktirao Safet Bibić kako bi jednu studenticu “pripazila” na ispitu iz anatomije.

Almira Lujinović, koja radi na Katedri za anatomiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kazala je da optuženog Bibića poznaje od 2013. kada su zajedno bili u Upravnom odboru Studentske poliklinike, ali i da su imali samo poslovne odnose i kontakte.

“Bibić me nazvao dan-dva prije ispita i pozvao se na mog uvaženog profesora Kapidžića. Rekao je da zove u njegovo ime i da od njegove sestre kćerka polaže ispit, kao i da je zamolio njega da me kontaktira, pa da pripazim tu studenticu”, izjavila je svjedokinja.

Pojasnila je način i metode polaganja ispita, kao i da je studentica imala dovoljno znanje, ali da je bilo problema s pitanjem iz oblasti topografije glave i vrata.

“Od samog početka je studentica bila usplahirena. Kada je došao red na tu oblast, počela je plakati, govorila da ne može da izdrži više ništa. Dala sam joj pauzu da se umije, da bi je na neki način osmjelila, ali je govorila: ‘Ja ovo znam, ali ne mogu.’ Tada sam napravila izuzetak, pokušala je smiriti i rekla da dođe ujutro”, navela je svjedokinja, te ponovila da je studentica imala znanje iz ostalih pitanja, ali ne i ono na čemu se strogo insistira.

Studentica je, prema svjedokinji, ujutro nastavila sa ispitom i položila, jer je profesorica Lujinović stekla dojam da je zadovoljila odgovorima.

Tužiteljici Nermini Kulenović je kazala da na prolazak studentice nije uticao Bibićev poziv, da misli da je optuženom javila za njeno polaganje, ali nije sigurna da li je on nazvao ili je ona njemu poslala SMS poruku.

“Kada sam kasnije srela profesora Kapidžića, rekla sam mu da su zbog njegovog imena ljudi pokušali da me manipulišu, da je Bibić zvao u njegovo ime. Profesor je tada ostao skamenjen, bilo mu je potpuno nejasno šta mu govorim”, dodala je svjedokinja.

Zukića, Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

Oni su optuženi da su nezakonito posredovali u zapošljavanju u javnim preduzećima, a sam Bibić da je pribavio korist posredujući u “sređivanju ispita”.

Esed Džananović je optužen za zloupotrebu položaja, dok se Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću na teret stavlja primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na pitanja Bibićeve Odbrane svjedokinja je odgovorila da se dešavalo i ranije u njenoj praksi da se upućuju pozivi prije ispita, ali da ona insistira na znanju. Kazala je i da je studentica položila ispit jer je zadovoljila znanjem, a braniocu Almiru Bibiću je potvrdila da sa optuženim nikada nije popila kafu, već da su se čuli samo oko sastanaka upravnog odbora u kojem su bili zajedno.

Suđenje će biti nastavljeno 25. augusta.

 

Haris Rovčanin