Članak

Presuda sutkinji Miletić 3. augusta

20. Jula 2017.17:51
Nakon što je Odbrana u završnoj riječi zatražila da suspendovana sutkinja Azra Miletić bude oslobođena optužbe, izricanje prvostepene presude u Sudu Bosne i Hercegovine zakazano je za 3. august. Braniteljica Jesenka Rešidović je govorila o “brojnim nezakonitostima provođenja istrage”, osvrnuvši se na naredbe o provođenju i proširenju posebnih istražnih radnji.

“Sasvim je jasno da provođenje posebnih istržnih radnji nije bilo u skladu sa zakonom, te su nezakoniti svi dokazi koji su proizašli iz njih i Sud na njima ne može zasnovati svoju odluku”, rekla je braniteljica te dodala da je provođenje ovih naredbi bilo i neustavno.

Rešidović smatra da je nezakonito davanje imuniteta S-1 jer se nije radilo o svjedoku, već o osumnjičenoj osobi. Prema braniteljici, nezakonito je prisluškivana optužena Miletić, ne samo prije početka istrage nego i po okončanju posebnih istražnih radnji.

Braniteljica je spomenula i nezakonitosti kada je u pitanju pretres računara saradnice sutkinje Miletić, što, kako je navela, nije obuhvaćeno naredbom za pretres, kao i analiza mobitela i računara koja je izašla van okvira onog što je naređeno.

Prema braniteljici, došlo je do selektivnosti bilježenja i odabira rezultata posebnih istražnih radnji, kao i onih koje su prezentovane Sudu, a urađene su i nezakonitosti prilikom uzimanja iskaza od pojedinih svjedoka.

“Očigledno je da se iza cjelokupnog postupka protiv optužene kriju sasvim drugi motivi, kojima je cilj bio jedna vrsta obračuna s njom i njeno uklanjanje s mjesta sudije, a o čemu svjedoče uloženi dokazi”, istakla je braniteljica.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku vođenom protiv Rame Brkića i Senada Šabića, koji su nedostupni organima gonjenja u BiH, nakon što su optuženi za davanje dara.

U završnoj riječi braniteljica je govorila o kredibilitetu S-1, ne čineći spornim činjenicu da poznaje sutkinju Miletić, ali da je to poznanstvo iskoristio za obmanu i manipulisanje.

“Tužilaštvo ni na koji način, a kamoli van razumne sumnje, nije dokazalo znanje optužene o motivima i postupcima S-1 u vezi s njegovim upitima i statusu predmeta ‘Brkić’, niti je dokazalo bilo kakav verbalni ili neverbalni dogovor”, navela je braniteljica.

“Projekat Brkić”, kako ga je nazvao S-1, po braniteljici je ideja prevaranta kako izvarati sudiju, optuženika i državu, ali najprije pridobiti povjerenje i prijateljstvo sudije.

“Nakon što u priču ulazi država, S-1 pronalazi način da je prevari kada vidi da je organima gonjenja u cijeloj priči interesantnija sudija od bilo čega drugog, te uspijeva, mimo svih odredbi, za sebe izdejstvovati imunitet od krivičnog gonjenja”, naglasila je braniteljica.

Govoreći o tački optužnice koja Miletić tereti za povredu zakona od strane sudije, braniteljica je rekla da nije bilo namjere za vršenje djela, kao i da se Apelaciono vijeće Suda BiH u predmetu “Brkić” moralo držati samo onog što je bilo istaknuto u žalbama.

“Da je istraga vođena na zakonit način, jasno je da optužnica protiv Azre Miletić ne bi bila podignuta. Provedeni dokazi nesporno ukazuju ne samo da nije dokazana nijedna tvrdnja iznesena u optužbi, već upravo suprotno – nevinost optužene. Jedini prijedlog Odbrane je da Sud donese presudu kojom se optužena oslobađa optužbe, te da se time ispravi nepravda koja joj je optužbom nanesena”, zaključila je braniteljica.

Miletić je u završnoj riječi kazala da je njena prezumpcija nevinosti prekršena na najbrutalniji način, i da je znala da je prisluškuju, ali ne zbog čega.

“Bila bih sretna da je tužilac vodio zakonitu istragu, da me pozvao na saslušanje kao svakog građanina. Nisam pristala na takvu igru kada sam vidjela čime Tužilaštvo raspolaže i nisam se željela upuštati u raspravu i braniti od nezakonitih dokaza, i zbog toga sam se branila šutnjom. Kako je postupak odmicao, dokazi su bili sve upitniji”, istakla je Miletić.

Ona se nada da među kolegama ima onih koji će radije imati svoj nego stav nekih drugih.

“Tražim od Vas samo časnu, čestitu i na zakonu zasnovnu presudu”, rekla je Miletić na kraju obraćanja sutkinji Biljani Ćuković.

Haris Rovčanin