Članak

Odbacivanje optužnice za zločin u Kravici žrtve smatraju farsom

13. Jula 2017.15:24
Odbacivanje optužnice protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za zločine nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović smatra “pravosudnom farsom”.

This post is also available in: English (English)

Kompletan postupak koji se vodio u Beogradu protiv osmorice optuženih, do sada je bio više igra i farsa, nego sudski proces, smatra Tahirović.

“Od samog prikupljanja dokaza, pripreme i podizanja optužnice, sve je farsa. Vijeće pokušava naći bilo kakav način da odgađa ročište, a ova što su do sada održana bila su jedna velika igra”, kazao je Tahirović.

Suđenje će biti obustavljeno nakon što je Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv optuženih, kako je saopšteno, jer nije podnijeta od ovlaštenog tužioca.

U to vrijeme, kako stoji u odluci, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević već je bio u penziji od 1. januara 2016. godine, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, kao ni vršitelj funkcije tužioca, već je njime upravljao “rukovoditelj”.

Zbog toga je preinačeno prvostepeno rješenje i optužnica je odbačena. Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada će se morati stopirati do podizanja nove optužnice, u skladu sa zakonom.

“Nije nas puno iznenadilo to što je sud odlučio da obnovi postupak, ali je očito da se u Srbiji pokušava sa minimiziranjem zločina i odugovlačenjem suđenja, kako niko ne bi bio procesuiran. Mi ćemo zatražiti reakciju glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza, da on svojim autoritetom pokuša ovo suđenje privesti kraju. Vidjet ćemo kako i na koji način će to završiti”, dodao je Tahirović.

Suđenje osmorici optuženih u Beogradu počelo je 6. februara. Optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti ih za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su 14. jula 1995. u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, učestvovali u ubistvima najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Navedeno je da su Nedeljko Milidragović, kao jedan od komandira Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović, Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici voda u Centru vršili ubistva civila koji su tamo zatvoreni nakon pada Srebrenice.

Optuženi su se branili sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Odbacivanje optužnice samo je jedan u nizu dokaza da Srbija ne poštuje sporazum koji je potpisala sa Tužilaštvom BiH o procesuiranju ratnih zločina, zaključio je Tahirović.

Tužilaštva u BiH i Srbiji su potpisala u januaru 2013. protokol o saradnji u predmetima ratnih zločina, ali je do sada tek nekoliko predmeta razmijenjeno.

    Admir Muslimović


    This post is also available in: English (English)