Članak

Intervencije za ugovore o kupovini drva

11. Jula 2017.14:53
U nastavku suđenja za zloupotrebe u “Unsko-sanskim šumama”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je rekao da je bilo intervencija da se određenim firmama odobre veće količine drvenih asortimenata, te da su neki ugovori sklapani bez njegovog znanja.

Svjedok Mesud Islamović rekao je da je od 2007. do ljeta 2015. godine bio izvršni direktor za oblast prava i član Uprave “Unsko-sanskih šuma”, kada je razriješen dužnosti.

Kazao je da je Uprava pored njega brojala još tri člana, od kojih je jedan bio optuženi Đevad Muslimović.

Prema riječima Islamovića, Uprava “Unsko-sanskih šuma” bila je nadležna za zaključivanje ugovora o raspodjeli drvnih sortimenata.

Islamović je kazao da su neki od članova Uprave intervenisali da se određenim kupcima poveća količina, što je smatrao “dobrim za preduzeće zbog boniteta kupaca”.

“Raspodjela se radila jednom godišnje i tada se intervenisalo. Ugovori i ankesi ugovora morali su dobiti odobrenje Uprave i sve do istrage sam mislio da su svi ugovori i bili razmatrani i odobreni od strane Uprave. Sad znam da je bilo ugovora koji nisu bili razmatrani na Upravi. Njih oko 50 u periodu od 2010. do 2014. godine”, rekao je Islamović.

Islamović je kazao i da su “Unsko-sanske šume” potpisivale konkurencijske ugovore s nekim firmama, što je on smatrao za “kršenje zakona na legalan način”.

Odbrana je prigovorila jer nije imala na uvid ove ugovore, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Na pitanje Muslimovićeve Odbrane da li su ti ugovori potpisani validno, Islamović je izjavio da jesu.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću optužilo je Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014., kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 konvertibilnih maraka (KM) i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

Druga svjedokinja Indira Ćehić, interni revizor u “Unsko-sanskim šumama”, kazala je da je uvidjela odstupanja u odnosu na Plan preduzeća i potpisane ugovore.

Na pitanje Odbrane da li su svi kupci po ugovorima platili što su i posjekli, odgovorila je potvrdno. Odbrana je tvrdila da odstupanjima nije nanesena šteta preduzeću, već je ostvaren profit.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zavšilo je sa saslušanjem svjedoka, a na narednom ročištu bit će saslušani vještaci ekonomske i građevinske struke.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar.

 

Dženita Duraković