Članak

Zukićev vozač osuđen na osam mjeseci zatvora

3. Jula 2017.10:32
Nakon što je sarajevski Općinski sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom, Seid Fazlagić je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Fazlagić je djelo koje je priznao, kako se navodi u presudi koju je pročitao sudija Srđan Skoko, počinio sredinom februara ove godine, a po dogovoru s Amirom Zukićem, čiji je bio vozač i za kojeg je znao da se protiv njega vodi istraga.

Fazlagiću je ukinut pritvor u kojem se nalazio od 17. februara.

Prije izricanja presude, tužiteljica Nermina Kulenović je rekla da je Fazlagić dao izjavu kojom je priznao ono što mu je optužnicom stavljeno na teret, kao i da smatra da je sankcija adekvatna počinjenom djelu.

Fazlagićev branilac Muhidin Kapo je pojasnio da je njegov branjenik u ranoj fazi postupka stupio u pregovore s Tužilaštvom, da su cijenjene sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, posebno što mu je zdravstveno stanje loše, kao i da smatra da će biti ostvarena generalna i specijalna prevencija.

“Po mišljenju Odbrane, radnjama optuženog nije nastupila nikakva štetna posljedica po bilo koga. Priznao je djelo koje zakon blago tretira, a njegova pomoć nije realizovana, nema oštećenog”, kazao je Kapo.

Fazlagić je još jednom u sudnici izrazio kajanje, te pojasnio da nije znao šta se dešava.

“Priznao sam krivnju”, dodao je Fazlagić.

Njegov predmet je prethodno odvojen u odnosu na Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Džananovića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, kojima se sudi za više djela, između ostalog i za nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi BiH”.

Haris Rovčanin