Članak

Promovisana knjiga “Diverzija na tuzlanskom Trgu Kapija”

28. Juna 2017.12:02
U Banjaluci je promovisana knjiga Ilije Brankovića “Diverzija na tuzlanskom Trgu Kapija”, u kojoj se pokušava osporiti odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za ubistva počinjena u maju 1995. godine u Tuzli.

This post is also available in: English (English)

Izdavač knjige je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Republike Srpske, a zamjenik direktora Nevenko Vranješ je istakao da su Republički centar i tim Odbrane Novaka Đukića, uz podršku Ministarstva odbrane Srbije, istražili i rekonstruisali događaj na tuzlanskoj Kapiji te da su u knjizi sabrani rezultati istraživanja, koja su sprovedena na vojnom poligonu u Nikincima.

“Uz prisustvo sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja, koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na kome su se nalazili pripadnici Vojske Republike Srpske”, rekao je Vranješ.

On je izrazio žaljenje što Sud BiH nije izvršio reviziju presude u slučaju Novaka Đukića.

Balistički vještak Mile Poparić ustvrdio je da je u Nikincima dokazano da granata na “Tuzlansku kapiju” nije ispaljena sa srpskih položaja.

“Dokazali smo da nije ispaljena granata, nego da su bila podmetnuta minsko-eksplozivna sredstva. Naše i ekspertize stranih stručnjaka su identične”, naveo je Poparić.

Na “Tuzlanskoj kapiji” je 25. maja 1995. godine stradao 71 civil, a više od 130 je teže i lakše ranjeno.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. godine jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je Sud BiH osudio Đukića zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

Razlog odgađanja, kako se navodi, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva Odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje.

Sud BiH je u maju ove godine odbio da obnovi postupak protiv Đukića na zahtjev Odbrane, nakon rekonstrukcije u Srbiji.

Goran Obradović


This post is also available in: English (English)