Članak

Holandija za ubistva Srebreničana kriva 30 posto

27. Juna 2017.12:21
Holandija je odgovorna za smrt Srebreničana 30 posto i nije sigurno da bi uspjeli preživjeti da su ostali  u bazi holandskog bataljona, odlučeno je u drugostepenoj presudi suda u Haagu, po tužbi Srebreničana protiv države Holandije.

This post is also available in: English

Tužbu protiv Holandije podnijelo je više od šest hiljada preživjelih žrtava srebreničkog genocida koji je počinjen u julu 1995. godine. Srebreničani su u julu 1995., nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu kako bi preživjeli utočište tražili u Potočarima, gdje je bila baza holandskog bataljona.  Ipak, ubijeno je više od 7.000 Srebreničkih muškaraca i dječaka, dok su žene, djeca i starije osobe autobusima prevezeni na teritoriju pod kontrlom Armije BiH.

Odlukom Okružnog suda u Haagu žrtve genocida su ogorčene. Advokat Semir Guzin smatra da je drugostepena presuda obični politički kompromis.

„Ovo je formalno-pravno, potvrda prvostepene presude. Zbog deportacije, smrti i zlostavljanja Srebreničana, Holandija je prema drugostepenoj presudi, odgovorna svega 30 posto. Cijela presuda se zasniva na špekulacijama i pretpostavkama“, kazao je Guzin.

On smatra da bi ovakva presuda bila sramotna i da je donesena na nekom od općinskih sudova u BiH. Izričući drugostepenu presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Holandije, odlučeno je da je Holandija djelovala “djelomično nezakonito” u Srebrenici te da je dužna isplatiti “30 posto odštete” porodicama oko 300 žrtava.

„Ovo je jedan klasični politički kompromis. Od sedam hiljada pobijenih samo njih 300 ima pravo na 30 posto odštete. Čovjek ostane bez riječi i zapita se na šta je Srebrenica svedena“, dodao je Guzin.

Odlukom suda, holandski vojnici „ponašali su se nezakonito“ kada su istjerali bosanske muslimane iz zgrade hoalndskog bataljona u Potočarima 1995, ali da ne se ne može zaključiti da su holandski vojnici bili „100 posto odgovorni za sudbinu“ tih ljudi.

I u prvostepenoj presudi sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici.

Iznos odštete bit će naknadno određen.

Tužba je podnesena 2007. godine zbog toga što nije spriječen genocid koji se prije 22 godine dogodio u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda.

Admir Muslimović


This post is also available in: English