Članak

Direktor sam bira koga će zaposliti i ne prima s biroa

27. Juna 2017.16:36
Iznos za zapošljavanje Ismeta Kesirovića u “Elektroprivredi” porastao je na 18.000 maraka nakon čega se njegovom ocu “sve zgadilo” pa je odlučio da slučaj prijavi, rekli su svjedoci Optužbe na suđenju Amiru Zukiću i još osam optuženih za trgovinu uticajem, primanje nagrade te protivzakonito posredovanje.

Uposlenik “Elektrodistribucije Zenica” Šemso Fehrić ispričao je kako mu je Sejad Keserović sredinom jula 2016. godine prijavio da mu je nekoliko osoba prvo tražilo 16.000, a kasnije 18.000 maraka za zapošljavanje sina Ismeta i da nisu željeli da mu vrate sinove dokumente.

Fehrić je, kako je kazao, često bio član komisija za zapošljavanje. Keserović je od njega tražio informaciju ko ga je zvao iz Zenice i tražio da dopuni dokumentaciju koju je predao za zapošljavanje sina.

“Nije znao ko ga je zvao i bio je vidno uznemiren”, rekao je Fehrić i dodao da je Keserović spominjao Ismeta Alihodžića i još nekoliko osoba kojima je dao dokumentaciju, ali da su njegove rečenice bile nepovezane i nerazumljive.

Fehrić je rekao da je konkurs za zapošljavanje već bio završen i da Keserovića niko nije mogao zvati u vezi s tim konkursom. Narednog dana Fehrić je sve ispričao svom nadređenom, Ediseju Sirotanoviću, na sastanku na kojem je bio i Zlatan Hadžić. Dan poslije, oni su razgovarali sa Keserovićem koji im je ispričao da je podigao kredit za zaposlenje sina, ali da se predomislio i da neće dati novac. Tokom ispitivanja odbrane, Fehrić je rekao da se ne može sjetiti kojim osobama je Keserović dao dokumentaciju za zapošljavanje sina.

Odgovarajući na pitanje advokatice Vasvije Vidović zašto na konkursu nisu primljeni stipendisti “Elektroprivrede”, Fehrić je objasnio da kao jedan od dva člana komisije za zapošljavanje samo predlaže koga treba zaposliti direktoru Ediseju Sirotanoviću. On svoj prijedlog i mišljenje šalje izvršnom direktoru za distribuciju “Elektroprivrede BiH” Esedu Džananoviću.

“Direktor ima puno pravo da sam izabere koga će zaposliti”, rekao je Fehrić i dodao da komisija za zapošljavanje u kojoj je bio član nije imala kriterije za zapošljavanje, da su oni tek sada uvedeni i da se “komisija vodila koncenzusom”.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kao i protivzakonito posredovanje. Pored toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. Fazlagić je nakon početka suđenja sklopio sporazum o priznanju krivice i predmet protiv njega je odvojen.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su bile spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga, dodali su iz Tužilaštva, koristeći svoj uticaj preko Džananovića, Zukić je realizovao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

Svjedok Edin Ćatić, pomoćnik direktora “Elektrodistribucije Zenica” za Srednjobosanski kanton, objasnio je da “Elektroprivreda” ima pravila da se jedna osoba zapošljava nakon što dvije odu u penziju. U “Elektrodistribuciju Zenica” moguće se zaposliti na tri načina, objasnio je Ćatić – putem otvorenog konkursa, neposredno kao poznati kandidat i putem zavoda za zapošljavanje.

“Za 19 godina, koliko ja radim, nikada niko nije zaposlen s biroa“”, rekao je Ćatić.

Dodao je da je Keserović trebao biti zaposlen na mjesto elektromontera nakon što je radnik preminuo u februaru 2016. godine. Ćatić je na to mjesto predložio Edina Buhića, koji je ranije povremeno radio u “Elektrodistribuciji”. Sirotanović mu je kasnije rekao da se na to mjesto “gura” drugi kandidat.

Prema riječima svjedoka, Džananović mu je rekao da je zapošljavanje Buhića “završeno”. “Sad će biti konkurs pa nek se prijavi”, prenio je svjedok Džananovićeve riječi. Ćatić je kazao da je prijatelj sa Džananovićem i da su bili cimeri tokom studija.

Zlatan Hadžić, pomoćnik direktora za zajedničke poslove u “Elektrodistribuciji Zenica”, rekao je kako je utvrdio da Ismet Keserović nikada zvanično nije ni aplicirao za posao u “Elektroprivredi”. Ismetov otac Sejad, također radnik “Elektroprivrede”, rekao je Hadžiću da je dao sinovu dokumentaciju nekim ljudima, ali nije mogao tačno nabrojati kojima.

“Ismet Alihodić se ponudio da mu zaposli sina”, rekao je Hadžić i dodao da je Keserović spominjao izvjesnog Ramiza i Bibića te Senada i Nedžada Traku.

Hadžić je rekao da je Keserović podigao 16.000 maraka kredita za zapošljavanje sina, ali da “mu se sve zgadilo” i da je odustao od toga.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli.

 

Semir Mujkić