Članak

Uhapšen bivši direktor rudnika Đurđevik

15. Juna 2017.11:48
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja Đurđevik i aktuelnog direktora za rekultivaciju i društveni standard Adnana Šabića.

Kako nam je potvrđeno, Šabić je osumnjičen za zloupotrebe tokom javnih nabavki pri čemu je oštetio rudnik za skoro dva miliona maraka.

„Radi se o javnim nabavkama o većoj, ogromnoj količini goriva. Oštetio rudnik za milion i 900.000, a pri tome jednoj firmi pribavio 750.000 KM koristi jer je bila skuplji ponuđač, a njih izabrao. Firma koja je bila za 750.000 jefitniji ponuđač je kasnije u postupku, pred Sudom BiH dobila presudu i morao je rudnik nadoknaditi izgubljenu dobit u iznosu od milion i 150.000 KM“, kazao nam je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Prema rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” mora isplatiti odštetu od million i 160 hiljada maraka gračaničkoj firmi “Shell-elektron” koja, iako je bila prvorangirana na tenderu za nabavku dizel goriva, nije odabrana. Bivša uprava rudnika taj posao je dodijelila firmi “Junuzović-kopex”, koja je bila na trećem mjestu.

Šabić će biti ispitan kod postupajućeg tužioca, koji će odrediti da li će zatražiti određivanje pritvora.

    Samir Karić