Članak

Lijanović i Šakić: Svjedoci ništa ne znaju o poticajima

15. Juna 2017.15:02
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedoci obrane Dalibor Bogdan i Andrija Zovko su kazali da nisu bili upoznati s nezakonitostima vezanim za poticaje.

Svjedok Bogdan, vozač iz firme “Laktat” govorio je o vezama i saradnji s pokojnim Zdravkom Gadžom, koji je u vrijeme dobijanja poticaja počinio samoubistvo. Neki svjedoci su tokom suđenja govorili da je Gadžo morao dati pola poticaja Lijanoviću, a i njegovo samoubistvo su povezali s ovim slučajem.

“S Gadžom sam dogovorio tov svinja u njegovom objektu. Podigao sam kredit, i za to imam dokaz, i kupio sam 100 svinja. Gadžo je trebao svinje da uzgaja, a kasnije da ja naplatim svoje ulaganje i da zaradu podijelimo po pola”, kazao je Bogdan, demanutujući navode ranijih svjedoka da je svinje dobio od Jerka prilikom “prebijanja dugova”.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Bogdan je tokom svjedočenja rekao da mu je Gadžo spominjao poticaje Federalnog ministarstva poljoprivrede, te da ga je on povezao sa Šakićem, kojeg je odranije poznavao.

“Stipe mu je rekao da prati konkurs kad izađe i da pošalje papire. Gadžo mi nikada nije rekao da je neko od njega nešto tražio. Da je traženo mislim da bi mi rekao, jer smo bili kao braća”, ispričao je svjedok, navodeći da se s Gadžom družio skoro svaki dan, ali da mu nikada nije rekao da ima problema s poticajima. Također, naveo je da mu je Gadžo ostao dužan oko 20 hiljada KM.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vildana Helić je svjedoka u nekoliko navrata pitala o visini poticaja i problemima koje je Gadžo imao, ali svjedok je kazao da, iako su bili “kao braća”, o tome ništa nije znao.

Svjedok Andrija Zovko, koji je također bio uposlenik firme “Laktat”, izjavio je da je Šakića vidio jednom, a Gadžu nekoliko puta u svom životu. I on je potvrdio da su se Šakić i Gadžo sastajali, ali da ne zna o čemu su pričali.

On je istakao da Gadžino samoubistvo ima veze s njegovim velikim dugovima.

“Nema kome nije dužan, to svi tamo znaju. Zadužio se gdje god je mogao”, ispričao je Zovko.

Nastavak suđenja je planiran za 29. juni.

 

Samir Karić