Članak

Obuka saradnika za unapređenje istraga ratnih zločina

14. Juna 2017.13:58
Misija OSCE-a u BiH, u suradnji s Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), organizirala je obuku novoimenovanih stručnih saradnika i savjetnika iz oblasti ratnih zločina, u cilju unapređenja kvaliteta ovih istraga i presuda.

Francesco de Sanctis, šef Sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH, kazao je da su povećani kapaciteti provosuđa BiH ključni za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina.

“U BiH postoji još oko 915 neriješenih predmeta ratnih zločina. Misija OSCE-a u BiH pruža kontinuiranu podršku razvoju pravosudnog sektora i pomaže u radu domaćih institucija s ciljem postizanja pravde. Zapošljavanje dodatnog osoblja ima za cilj efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina i da doprinese izgradnju jakog, nezavisnog i efikasnog pravosuđa u BiH”, rekao je on.

Obuka obuhvata širok dijapazon tema, a šire će biti obrađene cjeline: “Opća načela međunarodnog krivičnog prava”, “Genocid”, “Zločin protiv čovječnosti”, “Krivična djela ratnih zločina”, “Oblici izvršenja krivičnih djela i oblici krivice”, “Komandna odgovornost”, “Ratno seksualno nasilje”, “Međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima”, “Izrada presude”, “Odmjeravanje kazne u predmetima ratnih zločina”, “Kaznena politika Suda BiH u oblasti ratnih zločina”, “Vještina zastupanja”, “Priprema i rukovođenje glavnim pretresom”.

Almir Tabaković, stručni savjetnik u Centru za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se organizirala ovakva edukacija.

“Ova sveobuhvatna edukacija će trajati osam dana, a namijenjena je stručnim saradnicima koji su uposleni po projektima Evropske unije”, kazao je Tabaković.

Šefica Odjeljenja za pravosuđe i unutarnje poslove, reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH Chloe Berger rekla je da se kroz IPA projekte daje 15 miliona eura posebno za zapošljavanje 142 istražitelja, dodatne sudije i tužioce na sudovima i tužilaštvima u BiH.

“Današnji seminar je primjer suradnje praćenja projekata na predmetima ratnih zločina koje implementira OSCE, projekata izgradnje kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina koje također implementira OSCE uz donacije međunarodne zajednice i Centra za edukciju sudija i tužilaca FBiH”, kazala je Berger.

U tematskom dijelu obuke prezentatori će biti tužioci, sudije, stručni saradnici – psiholozi, te predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Elameri Škrgić Mikulić