Članak

Esed Džananović “tražio zaposlenje” jedne osobe

13. Juna 2017.16:31
U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u “Elektroprivredi BiH”, svjedok Optužbe je rekao da je Esed Džananović od njega tražio da zaposli jednu osobu u Travniku.

Direktor “Elektrodistribucije Zenica” Edisej Sirotanović kazao je kako ga je optuženi Džananović, izvršni direktor “Elektroprivrede BiH”, u junu 2016. godine pozvao te zatražio da zaposli Ismeta Keserovića kao elektromontera u Travniku.

“Dao sam pomoćniku to ime i on me ubrzo obavijestio da je Keserović iz Zavidovića i da je sin jednog našeg uposlenika. Džananoviću sam prenio da sam protiv zaposlenja jer je iz Zavidovića i to povećava naše troškove, i on je rekao da se slaže i da će mi dati drugo ime kada to njemu dostave”, kazao je Sirotanović.

Krajem juna prošle godine, svjedok Sirotanović je, prema njegovom iskazu, otišao na godišnji odmor, a njegov zamjenik ga je kontaktirao i rekao da je Džananović naredio da se zaposli Keserović.

“Rekao sam mu da se ne slažem s tim, ali i da je on sada direktor i neka odluči kako smatra da je ispravno”, izjavio je Sirotanović.

Po povratku s odmora, Sirotanović je, kako je kazao, u pošti našao odluku o zaposlenju Keserovića, a zatim je od rukovodioca sektora Šemse Behrića saznao da je od Seada Keserovića traženo 16.000 maraka za uposlenje sina.

“Sutradan na sastanku, koji sam organizirao sa Seadom Keserovićem, on mi je potvrdio da su od njega tražili novac za zaposlenje sina. Rekao je da su mu tri sina otišla u Luksemburg i da bi volio da ovaj ostane, da je zbog toga digao kredit, ali je odustao, i da će prijaviti policiji to što se desilo”, rekao je Sirotanović.

Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama “Elektrodistribucije” pri “Elektroprivredi BiH”. Nakon toga su, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića, koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”, stoji u optužnici.

Ista optužnica tereti Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Džananovićeva advokatica Vasvija Vidović pitala je svjedoka da li je o ovim dešavanjima obavijestio svog pretpostavljenog, što je on negirao.

“Nisam ga obavijestio jer sam tako instruiran od istražnih organa koji su me kontaktirali ubrzo nakon sastanka sa Seadom Keserovićem. Oni su mi rekli da nikom ništa ne govorim, a ako me neko bude pitao je li Keserović zaposlen, da kažem da je sve u redu”, izjavio je Sirotanović.

Na pitanje kakva je suradnja bila između njega i Džananovića, svjedok je odgovorio da je bila dobra, ali mu je smetalo njegovo “forsiranje kadrovske politike”.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni.

Elameri Škrgić Mikulić