Članak

Građani Tuzle žele prijaviti korupciju

6. Juna 2017.12:51
Kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova u Tuzli je organizovalo kampanju “Borba protiv korupcije”, čiji je cilj da se građani upoznaju i educiraju o načinima prijavljivanja korupcije.

Kampanja je organizovana u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci i Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U gradu su postavljeni info-pultovi, na kojima su dijeljeni promotivni materijali i upitnik za građane o njihovim iskustvima s problemom korupcije.

“Prije nekoliko dana smo na našoj internet stranici omogućili građanima da mogu prijaviti korupciju anonimno, popunjavajući jedan obrazac, što će sigurno doprinijeti da se nivo prijave korupcije poveća. Molimo građane koji prijavljuju korupciju da navedu koje je to lice, koji je period i šta je uradilo”, kazao je Izudin Šarić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

On je dodao da su dosadašnje kampanje pokazale da postoji odbojnost kod građana, ne samo da prijave korupciju nego uopće da priđu štandovima na kojima se prezentuje kampanja.

“Veliki broj građana osjeća da zakon nije zaštitio ono lice koje prijavljuje korupciju. Veliki broj građana bi mogao prijaviti korupciju, ali se boji”, rekao je Šarić.

Tuzlak Rifet Musić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da kod građana postoji želja da prijave korupciju.

“Ali, sigurno bih se preispitivao kada bih trebao prijaviti, jer radi se o ozbiljnim djelima. Nemam sigurnosti iza sebe, da neko stoji iza mene kada ja nekoga prijavim. Ima straha. Ja bih više volio kada bih mogao djelovati preventivno, jer to je grehota i sramota”, rekao je Musić.

Selma Kišić, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, kazala je da je korupcija prioritet u radu ovog tužilaštva.

“Devet tužilaca Odsjeka za organizovani, privredni kriminal i korupciju radi na ovim predmetima predano, svakodnevno. Radi se o vrlo kompleksnim i složenim predmetima, koje prate brojni problemi i izazovi”, rekla je tužiteljica.

Bez obzira na brojne probleme, navela je Kišić, ovo tužilaštvo bilježi dobre rezultate u radu.

Samir Karić