Članak

Perić vjeruje u nepristrasnost, Jukić garantuje profesionalnost

5. Juna 2017.15:45
Sudija Državnog suda Branko Perić smatra da medijski “verbalni rat” između potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić i Ministra sigurnosti Dragana Mektića ne bi trebao uticati na presudu u njegovom disciplinskom postupku.

Jukić, koja predsjedava disicplinskom komisijom u postupku protiv Perića za neprimjerene medijske istupe, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da svoj posao obavlja profesionalno i da njeni i Perićevi stavovi o ministru Mektiću neće uticati na postupak.

Perić je nedavno u medijima komentarišući sukob Jukićeve i Mektića, kazao da Ministar sigurnosti BiH “govori jednostavno, ne petlja, ne trudi se da bude učen”.

Uprkos tome, Perić je uvjerenja da ove izjave neće uticati na tok postupka.

“Ja sam o Mektiću govorio ono što jeste, što je istina i suština. Uopštavanje koje se izvlači iz konteksta i jeste problem, zbog kojeg sam završio na disciplinskom postupku. Vjerujem da moje mišljenje o sukobu Jukić – Mektić, neće uticati na odluku disciplinskog vijeća i vjerujem da će ona biti nepristrasna”, kazao je Perić.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) sudi Periću zbog komentarisanja sudskih procesa u javnosti, a u optužnici se navodi kako je komentarišući predmete u kojima je uključen, prekršio kodeks ponašanja.

Ružica Jukić kazala je da svoj posao obavlja profesionalno te da se nikada nikome nije svetila.

“Apsolutno je nebitno šta je sudija Perić rekao o Mektiću. To je njegovo mišljenje, koje sasvim sigurno neće uticati na moju odluku u slučaju njegovog postupka. Sa mnom u vijeću je još dvoje sudija i većina donosi odluku. Sudim po profesiji i pravilima, a nikad se nikome ne svetim”, kazala je Jukić.

Disciplinska komisija će u pismenoj formi donijeti odluku u zakonskom roku, kada je u pitanju predmet protiv Perića, koji je okončan završnim riječima.

 

    Admir Muslimović