Članak

Alešević: Izuzeta sutkinja Džemila Begović

5. Juna 2017.14:50
Državni sud je prihvatio prijedlog da se iz Vijeća na suđenju Mehmedu Aleševiću, optuženom za zločine počinjene u Bužimu, izuzme sutkinja i bivša tužiteljica Džemila Begović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je na statusnoj konferenciji rekao da je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH da iz Vijeća bude izuzeta sutkinja Begović, ali nije obrazložio zbog kojih razloga.

“Pored ovog člana, vi znate da već duže vrijeme zbog zdravstvenog stanja nije bila prisutna sutkinja Jasmina Kosović. Ona se vratila na posao, ali uskoro stiče pravo na penziju, do kada mi vjerovatno nećemo završiti ovaj postupak”, rekao je Samardžić, dodavši da to znači da će doći do promjene dva člana Vijeća.

On je naveo da će do kraja sedmice obavijestiti stranke o novim članovima, a vjerovatno će to biti sudije Davorin Jukić i Lejla Konjić.

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016. godine.

Tužilaštvo BiH je optužilo Aleševića da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Kako stoji u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Posljednji put ročište u predmetu “Alešević” održano je u martu ove godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. juni, kada bi trebala biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Džana Brkanić