Članak

Zatraženo oduzimanje imovinske koristi firme

26. Maja 2017.13:40
U nastavku suđenja bivšem premijeru Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdiji Lipovači i četvero optuženih pred Kantonalnim sudom u Bihaću, tužioci su zatražili oduzimanje protivpravne imovinske koristi od firme “Agra”.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo je oduzimanje protivpravne imovinske koristi od firme “Agra”, koja je u vlasništvu optuženog Alena Gluhalića, u iznosu od 514.778,31 maraka.

Gluhalić, osnivač i direktor firme “Agra”, kazao je da se protivi ovom prijedlogu tužilaca.

Odgovarajući na pitanja o poslovanju firme, Gluhalić je kazao kako je od 2006. do 2010. godine firma pozitivno poslovala na osnovu čega je i dobio kredit, ali da od tada posluje s gubitkom, te da sudskim putem i od Općine Bihać potražuje dio sredstava.

Tužilaštvo USK na ovom ročištu uložilo je i materijalne dokaze, ali je na neke od njih Odbrana prigovorila ističući da je dio dokaznog materijala izuzet od Općine Bihać po nalogu Tužilaštva, ali bez naredbe.

Ovi prigovori su odbijeni uz obrazloženje da će Sudsko vijeće cijeniti valjanost svih dokaza.

Kantonalno tužilaštvo tereti Lipovaču i Gluhalića s Aidom Džambegović, Senkom Zolić i Seadom Dupanovićem da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru “Stens” u Bihaću od 2006. do 2009. godine, iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od oko pola miliona maraka.

U optužnici se navodi da su Lipovača i Gluhalić na osnovu zajedničkog dogovora i zaključivanja dva nezakonita aneksa osnovnog ugovora o izvođenju radova, korištenjem krivotvorenih isprava i iskorištavanjem službenih ovlasti, omogućili firmi “Agra” da kod Raiffeisen Banke dobije kredit od 850.000 maraka.

Na ovom ročištu je bilo planirano saslušanje vještaka Ferida Ibrahimovića koji je, kako je kazao predsjedavajući sudija Reuf Kapić, pismeno obavijestio sud da zbog lošeg zdravstvenog stanja ne može pristupiti te tražio da ga se oslobodi vještačenja u ovom predmetu.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juli.

Dženita Duraković