Članak

Mujčinović i ostali: Navodi iz optužnice u sferi nagađanja

26. Maja 2017.14:19
Odbrana Nedžada Hodžića kazala je u završnoj riječi na suđenju za zločine u Kladnju da tužioci nisu dokazali optužnicu zbog čega je zatraženo donošenje oslobađajuće presude.

Hodžićev advokat Dragan Barbarić istakao je da Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da je njegov klijent premlaćivao ili fizički zlostavljalo osobe srpske nacionalnosti s područja Kladnja.

Dodao je da navodi iz optužnice nisu precizirani, te da su navedeni samo mjeseci i godine.

“U optužnici se mora navesti vrijeme, tačan datum, mjesto i osobe koje su učestvovale u događaju. U ovom slučaju ne postoje činjenice koje se mogu povezati s Hodžićem, tako da navodi iz optužnice objektivno zalaze u sferu nagađanja”, kazao je Barbarić.

Hodžiću se za zločine počinjene na području Kladnja sudi sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem i Osmanom Gogićem, nekadašnjim pripadnicima civilne i vojne policije, te Teritorijalne odbrane (TO).

Barbarić je dodao da se dio optužnice za Hodžića zasniva na izjavama dva svjedoka, od kojih je jedan mijenjao svoj iskaz.

“Martinović Mirče je svjedok koji ne može biti kredibilan jer je činjenice lažno prikazivao. Tokom istrage izjavljivao je da on i otac nisu imali nikakvo naoružanje, da bi na ročištu rekao da su naoružanje ipak imali. Ova činjenica diskredituje ovog svjedoka i kao civila, jer čovjek koji ima oružje, nije civil”, objasnio je Barbarić.

Advokat je u završnoj riječi kazao i da su postojali svjedoci koji su bili zatvoreni u zgradi u Stuparima, a koji su naveli da je optuženi Hodžić bio momak koji je bio “izuzetno human” i koji se prema njima dobro ponašao.

“Same riječi svjedoka, da mu je Hodžić mnogo pomogao i to kad mu je bilo najteže, mnogo govore o optuženom. Bez adekvatnih dokaza, odnosno bez objektivnih pokazatelja da je bilo ko pretrpio fizičke povrede od optuženog Hodžića, tražim od Suda da oslobodi mog branjenika”, istakao je Barbarić.

Naredno ročište zakazano je za 16. juni, kada će Odbrana Osmana Gogića iznijeti završnu riječ.

Dragana Erjavec