Članak

Obilježena godišnjica stradanja tuzlanske mladosti

25. Maja 2017.13:43
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti stradalima, u Tuzli je obilježena 22. godišnjica zločina na Kapiji, kada je poginula 71 mlada osoba, a više od 120 ranjeno.

Odlukom Kantonalne vlade, na području Tuzlanskog kantona proglašen je Dan žalosti.

Članovi porodica žrtava, predstavnici svih nivoa vlasti i udruženja najprije su na groblju na Slanoj banji u Aleji mladosti odali počast žrtvama koje su ukopane na ovom mjestu.

Članovi porodica su se na Slanoj banji okupljali od ranih jutarnjih sati.

Kako su kazali – i 22 godine poslije, bol ne prestaje. Porodice se sjećaju svakog detalja tih kobnih majskih dana.

Esma Slijepčević se sjeća da je njen sin Asim 23. maja, u krugu porodice, proslavio 20. rođendan, a da je 25. maja planirao da rođendan proslavi s prijateljima.

“To jutro je imao kolokvij na fakultetu, a kasnije je malo prošetao kroz grad. Bio je raspoložen kada je došao kući. Rekao je da su djevojke lijepe i dotjerane, da se osjeti taj Dan mladosti. Bio je jako sretan. Uvečer je sve bilo u žurbi. Čekao ga je komšija s kojim se najviše družio”, prisjetila se Slijepčević.

Kako je ispričala, te noći je molila sina da ne ide napolje jer su se u gradu čule sirene.

“Kaže on: ‘Mama, stalno svira. Samir me čeka.’ Izletio je iz kuće i vratio se. Dala sam mu sat i ličnu kartu, i to sam dobila nazad od njega, i ništa više”, prisjetila se ona.

Nakon odavanja počasti na Slanoj banji, na mjestu zločina na Kapiji održana je komemoracija, tokom koje su pročitana imena i prezimena svih žrtava u Tuzli.

Za zločin počinjen na Kapiji, pred Sudom BiH je pravosnažno osuđen Novak Đukić, komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS). On je osuđen na 20 godina zatvora, ali se trenutno nalazi u Srbiji i ne izdržava zatvorsku kaznu.

“Kada je dobio kaznu 20 godina, roditelji su dobili satisfakciju, mada to nije bila nikakva kazna, ali je bilo važno da je neko osuđen. Vrlo brzo smo razočarani, jer je on sada van BiH. To ne možemo da podnesemo. Vjerovali smo u sudstvo, a sada više ne vjerujem… Nemamo više vjere u to”, rekla je Slijepčević.

Samir Karić