Članak

Lijanović i ostali: Svjedok ne zna da mu je brat uzimao novac od poticaja

10. Maja 2017.16:13
U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedok Mladen Ivanković-Lijanović kazao je da ne zna da mu je brat uzimao novac od poticaja.

Mladen Ivanković-Lijanović je kazao da je čuo za izvještaj radne grupe Vlade Federacije BiH iz 2012. godine u kojem se govorilo o zloupotrebi poticaja, ali da ga nije čitao.

„Mene su informirali da tu nema problema i da je sve posljedica opstrukcija od strane struktura koje su zatečene u Ministarstvu poljoprivrede, kada je moj brat preuzeo dužnost ministra“, kazao je svjedok.

On je dodao da mu nije poznato da je njegov brat Jerko Ivanković-Lijanović ili neko drugi iz stranke Radom za boljitak tražio procenat tokom isplate poticaja.

Jerko Ivanković-Lijanović optužen je sa Suadom Čamdžićem, Mersedom Šerifovićem i Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Odgovarajući na pitanje braniteljice Mirne Delalić, Mladen Ivanković-Lijanović je kazao da je izvještaj o zloupotrebama poticaja pravljen kada je od njegove stranke Radom za boljitak traženo da izađu iz federalne vlasti.

Govoreći o finansiranju stranke, svjedok je kazao da je novac dolazio samo putem članarina, koje su iznosile od jedne do 20 maraka, a potvrdio je i da je on lično uplaćivao novac na račun stranke.

Nastavak suđenja je planiran za 18. maj ove godine.

Samir Karić