Članak

Miletić: Porodični dogovor o kupovini stana

20. Aprila 2017.15:40
Na suđenju suspendovanoj sutkinji Azri Miletić za korupciju, na zahtjev Odbrane su preslušani presretnuti razgovori koji su se ticali kupovine stana optužene.

Razgovori su, kako je pojasnila braniteljica Jesenka Rešidović, vođeni između Miletić, članova njene porodice, uposlenika firme “Dženex” i Agencije za nekretnine “Verito” i to par dana prije hapšenja optužene u februaru 2015. godine.

Rešidović je pojasnila da se ovi dokazi izvode na okolnosti pobijanja tvrdnje Tužilaštva BiH iz optužnice, gdje je navedeno da do isplate nije došlo jer optužena sporazumno raskida predugovor o kupoprodaji.

“Iz razgovora se, u vrijeme pred raskidanje predugovora, vidi da je optužena bila u potrazi za drugim stanom preko agencije ‘Verito’, pregovara sa sinom, te se dogovara da stan pogleda”, navela je braniteljica.

U razgovoru vođenim sa osobom koja joj se javila u agenciji “Verito”, Miletić govori da je na “stranici” vidjela da se stan prodaje. Osoba s druge strane joj govori da je stan još uvijek “aktivan”, kao i da postoji mogućnost korekcije cijene. Miletić poslije u razgovoru sa članom porodice govori da se cijena može spustiti.

U narednom razgovoru, osoba koja se predstavila kao Dževad govori Miletić da je spreman da se napravi raskid predugovora i pita na koji način da vrati novac. Miletić poslije poziva agenciju “Verito” i raspituje se kada može doći da pogleda stan, a kasnije joj osoba iz agencije javlja satnicu kada to da učini.

“Čuje se iz razgovora da optužena dogovara da pogleda stan koji nudi ‘Verito’. S firmom ‘Dženex’ je imala predugovor, ali je od tog stana odustala jer je našla adekvatniji. Stan je u augustu 2015. kupljen i isplaćen s računa optužene. Nije odustala od stana za koji je imala predugovor zbog navoda iz optužnice, već zbog porodičnog dogovora”, pojasnila je braniteljica.

Na okolnosti pobijanja tačke optužnice koja Miletić tereti za kršenje zakona kao sudije, Odbrana je kao dokaz uložila prepisku e-mailom između optužene i njene saradnice koja je saslušana kao svjedok Optužbe. Osim Miletić, nekoliko istih mailova je poslano članovima Apelacionog vijeća Suda BiH kojim je optužena predsjedavala. Odbrana je navela da su ti e-mailovi svjedokinji predočavani u sudnici, te je potvrđena njihova autentičnost.

Pored povrede zakona kao sudije, optužnica Miletić tereti za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića, Senada Šabića i Satka Kekića. Brkić i Šabić su optuženi zajedno s Miletić, ali su nedostupni organima gonjenja.

Tužilaštvu je naloženo da, po kompletiranju akata, Sudu a i Odbrani dostavi dodatne dokaze koje namjerava izvesti u nastavku postupka. Odbrani je također naloženo da dostavi dokaze replike.

Nastavak suđenja je predviđen za 11. maj.

Haris Rovčanin