Članak

Miletić: Dokazi o zakonitom postupanju optužene

13. Aprila 2017.16:28
Odbrana suspendovane sutkinje Azre Miletić, kojoj se sudi zbog primanja dara, uložila je materijalne dokaze o zakonitom postupanju optužene, te motivima za vođenje postupka.

Među dokumentima koji su uloženi na okolnost motiva pokretanja postupka protiv optužene, Odbrana je predočila dopis “grupe sudija Suda BiH”, u kojem je, kako je pojasnila braniteljica Jesenka Rešidović, iznesen lični stav i netačni podaci o finansijskom stanju optužene Miletić.

Rešidović je citirala dio pisma u kojem se, u vezi s Miletić, navodi da se “sve više šapuće da postaje korumpirana”.

“Ovi navodi su bili proslijeđeni Uredu disciplinskog tužioca, koji je odbacio pritužbu grupe sudija Suda BiH”, dodala je braniteljica te uložila dokumente i na te okolnosti.

Uložila je Odbrana i dokument Suda BiH u kojem stoji da je Miletić za nešto više od deset godina učestvovala u donošenju preko 100 odluka.

U sudnici su reproducirani dijelovi videosnimaka s dva ročišta pred Apelacionom odjeljenjem Suda BiH u predmetu protiv Rame Brkića i ostalih, kojim je predsjedavala Miletić. Odbrana je pojasnila da je njihovo prezentovanje najavilo Državno tužilaštvo, ali su na kraju predočeni samo audiozapisi s tog ročišta, uz obrazloženje da im video nije dostavljen, a braniteljica istakla da se iz snimaka ne vidi ponašanje optužene.

“Kao šte se vidi na snimku, vršim konsultacije. Jedan član vijeća zapisuje, drugi mi pomaže. Tako radim sa svojim vijećem”, rekla je optužena Miletić.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i ostalih.

U vezi s kupovinom stana, ali i nasljedstvom očevog stana u Tuzli, uloženo je nekoliko dopisa tuzlanskog Općinskog suda, odnosno rješenja o nasljeđivanju, ali i bankovna potvrda da je Miletić uredno otplaćivala svoj kredit.

Nekoliko dokumenata koji se odnose na medicinsku dokumentaciju sina Azre Miletić uložila je Odbrana kako bi osporila tvrdnju Tužilaštva BiH da optužena poziva S-2 i vrši pritisak za isplatu.

“Iz dokumentacije se vidi da je sin optužene bio bez potrebne terapije i da je trebao putovati u Zenicu. Postojale su administrativne poteškoće, a svjedok se ponudio da ubrza taj proces”, navela je braniteljica.

Na okolnosti stvarnih motiva pokretanja postupka, uloženo je nekoliko medijskih članaka, za koje Odbrana tvrdi da im je cilj da se optužena diskredituje i degradira njena profesionalnost, a među njima je isječak s internet stranice Suda BiH s pozivom na vanrednu press-konferenciju.

“I mnogo prije su vođeni postupci protiv sudija, a nikada nije zakazana niti održana vanredna ili redovna press-konferencija”, dodala je braniteljica.

Tužilaštvo je na većinu dokaznih prijedloga Odbrane istaklo prigovor relevantnosti, a za neke od njih tužilac Džermin Pašić smatra da idu u korist optužnice.

Nastavak suđenja je predviđen za 20. april.

Haris Rovčanin