Članak

Novi predsjednik Nadzornog tijela za Strategiju procesuiranja ratnih zločina

12. Aprila 2017.10:22
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, zbog prezauzetosti, više neće biti član Nadzornog tijela za implementaciju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a na toj poziciji ća ga zamijeniti tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača.

This post is also available in: English (English)

Tegeltija je na sjednici VSTV-a kazao da se iz Nadzornog tijela povlači zbog drugih obaveza, dodavši da će Lokmić-Misirača “imati mnogo više vremena da se posveti radu”.

“Kolegica Lokmić-Misirača je u ovo tijelo imenovana kao potpredsjednica VSTV-a, jer ono zbog svoje ozbiljnosti zahtijeva da u njemu budu ili predsjednik ili potpredsjednik VSTV-a”, rekao je Tegeltija.

Lokmić-Misirača je kazala da prihvata ovu ulogu, dodavši da je već, ispred Državnog tužilaštva, bila članica Nadzornog tijela za implementaciju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

“To je veliki posao, ali zaista mislim da mogu odgovoriti izazovu”, rekla je Lokmić-Misirača.

Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je krajem 2008. godine. Ovaj dokument nalagao je da se nasloženiji predmeti ratnih zločina procesuiraju u roku od sedam, a svi ostali u roku od 15 godina.

S obzirom da je rok od sedam godina za najsloženije istrage istekao, Državno tužilaštvo zatražilo je produženje roka za dodatne tri godine.

Semir Mujkić


This post is also available in: English (English)