Članak

Arifović i ostali: Tražena pomoć

15. Marta 2017.15:39
Na suđenju za zločin počinjen u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je čula da je njen suprug ranjen i zarobljen 12. jula 1992.

godine u selu Zalazje, a da njegove posmrtne ostatke nije do danas pronašla.

Svjedokinja Zora Petrović je kazala da se raspitivala za sudbinu muža i onda joj je Veljko Vasić kazao da je ranjen i zarobljen 12. jula 1992. Vasić je, prema iskazu svjedokinje, bio na tavanu kuće Dragana Rakića u selu Zalazje.

Vasić je svjedokinji, kako je navela, rekao da nisu svi pobijeni i da je njen muž ranjen i zarobljen.

“S Vasićem sam pričala čim se vratio iz Zalazja”, kazala je svjedokinja, dodavši da joj je rekao da je napadom na Zalazje rukovodio Naser Orić.

Posvjedočila je da su joj rekli da je njen muž dozivao i molio da ga neko spasi, ali niko nije mogao jer je to područje bilo izloženo unakrsnoj vatri.

Petrović je svjedočila na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, koji su optuženi da su, kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u junu i julu 1992. godine učestvovali u ubistvima civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac.

Orić je optužen zajedno sa Sabahudinom Muhićem za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti u selima oko Srebrenice.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je htjela da svjedokinja potvrdi da su u Zalazju bili vojno sposobni muškarci dok su žene, djeca i starije osobe bile izmještene u Bratunac.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo ovom pitanju a nakon predočavanja dijela iskaza iz istrage, svjedokinja je potvrdila navode Odbrane.

Nastavak suđenja najavljen je za 29. mart.

Elameri Škrgić Mikulić