Članak

Cvetković: Tužio BiH i traži 100.000 maraka

10. Marta 2017.12:05
Aleksandar Cvetković, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je oslobođen optužbi za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, tužio je Bosnu i Hercegovinu i zatražio 100.

000 konvertibilnih maraka zbog vremena provedenog u pritvoru.

Miloš Stevanović, advokat Cvetkovića, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da su u Sudu BiH tražili odštetu “zbog neosnovanog hapšenja”, te vremena koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Izraelu, kao i u Sarajevu.

“Osim za dane provedene u pritvoru i duševnu bol koju je trpio za to vrijeme zbog odvojenosti od porodice, tražili smo i iznos za dobit u poslovima koje je za to vrijeme mogao obavljati”, naveo je Stevanović.

Cvetković je uhapšen u augustu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostepene presude u julu 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

Džana Brkanić