Članak

Miletić: Sudski akti iz drugog postupka

2. Februara 2017.17:11
Tužilaštvo BiH počelo je s ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju Azri Miletić, suspendovanoj sutkinji Suda BiH koja je optužena za korupciju.

Tužilaštvo je uložio dokaze koji se odnose na postupak vođen pred Sudom BiH protiv Rame Brkića, Senada Šabića i Satka Kekića zbog organizovanog kriminala a u vezi s proizvodnjom i prodajom droge. Brkiću je suđeno i zbog koruptivnih djela.

Miletić je optužena za primanje dara kako bi izdejstvovala povoljan ishod u tom predmetu.
Prema Tužilaštvu, kontakte sa Miletićkom i dvojicom optuženih u tom predmetu ostvarivao je zaštićeni svjedok S-1. Zajedno sa Miletić bili su optuženi Brkić i Šabić, ali su pobjegli i nedostupni su organima gonjenja u BiH.

Tužilac Džermin Pašić uložio je prvostepenu presudu kojom je Brkić osuđen na 11, Šabić na deset, a Kekić na pet godina zatvora. Uložena je i odluka Apelacionog vijeća čiji je član bila Miletić, a kojom je ta presuda ukinuta osim u dijelu kojim je Brkiću potvrđena godina zatvora.

Uloženi su i podnesci Suda i Tužilaštva koji se odnose na pripreme za drugostepeni postupak u ovom predmetu.

Tužilac Pašić je istakao da su ovi dokazi relevantni jer pokazuju ponašanje optužene, kao i da povezuju dešavanja u postupku i razgovore između S-1 i optužene vođene u ugostiteljskim objektima.

“Dokazi pokazuju da se ponašala na način kako je obećala drugoj strani, onako kako je iznosila na sastancima sa S-1, da treba zadržati status quo. Prije i poslije održavani su kontakti između nje i S-1, i S-1 sa drugim licima”, kazao je Pašić.

Odbrana nije imala prigovore na uložene dokaze, ali se protivila tumačenjima koja daje tužilac. Više puta je ponovljen prigovor Odbrane da tužilac treba analizirati dokaze u završnoj riječi, a tužilac je odgovorio da ima pravo da odlučuje kako će izvoditi dokaze.

Sudija Biljana Ćuković je konstatovala da tužilac može navoditi okolnosti na koje izvodi dokaze, ali da ne treba isticati sadržaj drugih dokaza koji su već izvedeni na ovom suđenju.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo i audio-zapisnike sa pripremnih ročišta i početka obnovljenog suđenja Brkiću i drugima, na kojem je Miletić predsjedavala Apelacionim vijećem.

Na pripremnim ročištima se raspravljalo da li Tužilaštvo ima pravo predlagati dokaze ukoliko se samo žalilo na visinu sankcije u dijelu presude, odnosno da li se Tužilaštvo trebalo žaliti ukoliko je bilo zadovoljno zaključcima većeg dijela presude.

Rasprava je bila vođena i o tome da li je u prvostepenom postupku bilo utvrđeno da se radilo o drogi. Na kraju, kako je Miletić rekla na tom ročištu, odbačeni su prijedlozi tužioca u vezi sa novim vještacima i svjedocima. Suđenje je bilo obnovljeno konstatovanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka koje će Apelaciono vijeće razmatrati.

Suđenje se nastavlja 9. februara, preslušavanjem ostalih ročišta sa obnovljenog suđenja Brkiću i drugima te nastavkom ulaganja materijalnih dokaza.

Marija Taušan