Članak

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Seada Durakovića

13. Decembra 2016.10:53
Bihaćka policija uhapsila je osobu inicijala B.

H. zbog sumnje da je ponedjeljak naveče ubio oficira Oružanih snaga BiH  (OS BiH) Seada Durakovića.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona Snježana Galić kazala je da je do hapšenja došlo nakon dojave građana.

“Nakon što su čuli pucnjavu, građani su dojavili policiji koja je uhapsila jednu osobu koja se sumnjiči za ubistvo”, rekla je Galić.

Početkom novembra ove godine, Sud BiH je proglasio Durakovića krivim za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja i osudio ga na tri godine zatvora.

Duraković je proglašen krivim što je kao visokopozicionirani oficir u OS BiH od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će se se zaposliti kao oficiri i vojnici sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Kako se navodi u presudi, Duraković je zahtjevao iznose od 500 do 2.500 konvertibilnih maraka (KM), a da niko od oštećenih nije zaposlen.

Istom presudom, Sead Fazlić je osuđen kao pomagač na šest mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim zbog toga što je u dva navrata nosio kovertu sa novcem od osobe kojoj je Duraković obećao zaposlenje za njegovog sina.

Duraković se nalazio na slobodi, a bio je pod mjerama sigurnosti zabrane vršenja dužnosti od godinu dana, u koju nije trebalo biti uračunato vrijeme predviđeno kaznom.

Presuda protiv Durakovića bila je nepravosnažna, odnosno na nju je bila dozvoljena žalba.

Dženita Duraković