Članak

Lukić: Odbrana želi suđenje u drugom gradu

13. Decembra 2016.13:34
Odbrana bivšeg pripadnika Ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Milana Lukića zatražila je da se zbog pristrasnosti, obnovljeni postupak iz Bihaća prebaci u drugi grad u Federaciji BiH (FBiH).

Avokat Milan Romanić rekao je da traži izuzeće Kantonalnog suda u Bihaću zbog navodne pristrasnosti.

“Obzirom da je Milan Lukić bio pripadnik Ključke brigade VRS-a koja je učestvovala u sukobima u Bihaću, smatram da ovaj sud ne može biti objektivan. Vjerujem da bilo koji drugi sud na području FBiH može objektivnije sagledati stanje i stoga tražimo izuzeće ovog suda”, kazao je Romanić.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona usprotivilo se ovom prijedlogu ističući da Romanićevi razlozi nisu propisani zakonom.

Kantonalni sud u Bihaću u julu prošle godine osudio je Milana Lukića na kaznu zatvora u trajanju od devet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ključ.

Lukić je proglašen krivim da je, zajedno s Predragom Bajićem i Sinišom Babićem, učestvovao u ubistvu Ibrahima Kumalića i Ibrahima Draganovića u julu 1992. godine u mjestu Pudin Han, te za maltretiranja i druge zločine počinjene te godine na području Ključa.

Vrhovni sud FBiH ukinuo je ovu presudu i naložio održavanje obnovljenog suđenja, koje će početi nakon što se donese odluka o zahtjevu advokata Romanića.

Dženita Duraković