Članak

Velagić Safet i Muhko: Presuda 15. decembra

9. Decembra 2016.14:19
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku okončano je suđenje za ratni zločin počinjen u Bugojnu.

Izricanje presude optuženima Muhki i Safetu Velegiću zakazano je za 15. decembar.

Iznoseći završnu riječ, tužilac Ahmed Mešić je kazao kako smatra da su dokazali navode iz optužnice i zbog toga je zatražio osuđujuću presudu, kao i odgovarajuću kaznu za optužene.

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su krajem jula 1993. godine učestvovali u premlaćivanju osoba na mezarju Crnići nadomak Bugojna. Od posljedica premlaćivanja preminuo je tada zarobljeni pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Marijo Zrno.

Branilac prvooptuženog Muhke Velagića, Bekir Ferizović je rekao kako u optužnici nedostaje činjenični opis događaja od 30. jula 1993. godine, te je podsjetio kako je njegov branjenik, prema nalazu vještakinje Kadrije Haračić-Šabić, potpuno neuračunljiv.

Od Sudskog vijeća Ferizović je zatražio da ne prihvati drugo vještačenje koje su radili vještaci Abdulah Kučukalić i Alma Bravo-Mehmedbašić jer ga smatra nezakonitim. On je zatražio oslobađajuću presudu za svog branjenika.

Adil Lozo, branilac drugooptuženog Safeta Velagića, također je zatražio oslobađajuću presudu za svog branjenika navodeći izjave svjedoka Optužbe koji ga nisu vidjeli tog 30. jula 1993. godine na mezarju u Crnićima kod Bugojna.

Kenan Kavazović