Članak

Tabaković: Oslobođen optužbe za zločin u Trebinju

8. Decembra 2016.14:59
Okružni sud u Trebinju oslobodio je optužbe Jugoslava Tabakovića za ratni zločin počinjen u ovom gradu u julu 1992. godine.

Sudsko vijeće nije moglo zaključiti da je Tabaković počinio ratni zločin jer “dokazi tužilaštva nisu bili dovoljno jasni”.

“Tabakovićeva krivica nije dokazana na način na koji je to okarakterisala optužnica. To ne znači da je on nevin, već da nije počinio zločin na način koji je opisan u optužnici”, kazao je Duško Popić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Prema optužnici, Tabaković je sa Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem 26. jula 1992. godine, kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), iz porodične kuće u naselju Zasad policijskim vozilom odvezao Miralema Dizdarevića u nepoznatom pravcu. Optužnica tereti Tabakovića da je sa Đurovićem i Ćeranićem tupim predmetima Dizdareviću nanio smrtonosne povrede.

Popić je pojasnio da je pouzdano utvrđeno da je Tabaković policijskim vozilom dovezao Ćeranića i Đurovića do Dizdarevićeve kuće i da ih je čekao u vozilu dok su oni otišli po njega, kako bi ga odveli na informativni razgovor u policijsku stanicu.

Sudsko vijeće je zaključilo da je nesporno da je optuženi u to vrijeme bio policajac, a Dizdarević civil.

Popić je kazao da nije dokazano ko je, kada i na koji način, niti gdje ubio Dizdarevića.

Tužilaštvo, kako je pojasnilo Sudsko vijeće, nije uspjelo dovesti u vezu Dizdarevićevo odvođenje iz kuće sa njegovim ubistvom.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu RS.

Povezani članci

Nikolija Bjelica