Članak

Sutra presuda Jugoslavu Tabakoviću

7. Decembra 2016.17:12
Nakon iznošenja završnih riječi Okružnog tužilaštva u Trebinju i Odbrane Jugoslava Tabakovića, Okružni sud zakazao je izricanje presude za zločine nad civilima za četvrtak, 8. decembar.

Tužilac Bojana Marković zatražila je u završnim riječima da se otpuženi Tabaković proglasi krivim, te da mu se propiše odgovarajuća kazna.

Marković je kazala kako je Tabaković bio saizvršilac u ubistvu, te da je smrt Miralema Dizdarevića nastupila nakon nedozvoljenih radnji optuženog i njegovih saučesnika.

Tabaković, bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), optužen je da je 26. jula 1992. godine zajedno sa Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Tužiteljica Marković je nastojala osporiti izjave svjedoka Odbrane, uz obrazloženje da su  svjedoci bili radne kolege Tabakovića, te da su njihova svjedočenja pristrasna.

Odbrana optuženog Jugoslava Tabakovića zatražila je oslobađajuću presudu.

Tabakovićevi branioci Nina Kisić i Jovan Čokorilo pojasnili su da Odbrana ne spori to da je Tabaković vozio Miralema Dizdarevića, kao ni to da su sa njim bili Dalibor Đurović i Nikola Ćeranić.

Odbrana je navela da je oštećeni Dizdarević sjeo u vozilo koje se odvezlo u pravcu policijske stanice, te da tužilaštvo poslije tog događaja nije iznijelo niti jedan dokaz, kao niti jednu kažnjivu radnju Tabakovića.

“Tužilaštvo nije dokazalo vezu između oružanog sukoba i ubistva Miralema Dizdarevića. Takođe, tužilaštvo nema dokaza o prethodno postignutom dogovoru između Tabakovića, Đurovića i Ćeranića. Svjedoci Optužbe su izjavili kako ih niko nije ometao tokom vršenja uviđaja i istrage, a da je bilo prethodnog dogovora tadašnja tri policajca da nekoga ubiju, nesumnjivo bi pokušavali ometati istragu”, navela je Kisić.

Prema navodima iznesenim u završnim riječima Odbrane, tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je optuženi Tabaković bio naoružan automatskom puškom.

Govoreći o motivima ubistva, Odbrana je saglasna da motiv nije mogao biti zastrašivanje nesrpskog stanovništva u Trebinju, budući da je sin ubijenog Alen Dizdarević jedno vrijeme bio mobilisan u Vojsci Republike Srpske (VRS) kao medicinski tehničar.

Optuženi Jugoslav Tabaković kazao je da je saglasan sa svim onim što su izrekli njegovi advokati.

Supruga i sin ubijenog Miralema Dizdarevića, Muberiza i Alen Dizdarević zatražili su naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli u iznosu od po 30.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nikolija Bjelica