Članak

Janković: Po glasu prepoznao optuženog

7. Decembra 2016.13:15
Prvi svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da je u augustu 1992. godine čuo glas optuženog Rajka Jankovića, koji ga je dozivao i nakon toga bacio bombu pored njegove kuće.

Osman Đogić je ispričao da je u ljeto 1992. bio u radnoj obavezi, kada je na brdu Nobožić (općina Semizovac) Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) izvršila napad na Vojsku Republike Srpske (VRS). Pojasnio je da je tog dana bio na kopanju rovova u mjestu Krč i, tek kada se vratio kući, vidio je da nešto nije u redu.

Rekao je da je čuo sestru optuženog Rajka Jankovića kako psuje i govori: “Sad ću zvati Rajka da dovede četnike, nek ih pobiju sviju.”

Đogić je dodao da se skupa sa ženom i komšijom sakrio u obližnju garažu, te da je nakon 15 do 20 minuta Janković došao na kapiju i dozivao ga. Zatim je čuo ženski glas kako govori: “Rajko, ne pucaj, ubit ćeš Osmana.”

“Onda je krenuo, bacio je bombu između moje i kuće Jusufa Gegića. Ja nisam vidio Rajka, jer je bila sušara ispred. Čuo sam da puca. Tu smo prenoćili, nismo smjeli izaći. Ujutro izađemo do kuće Avde Tirića, tu smo se svi skupili. Čujem da je Rajko ubio Fatu Duran. Pitam: ‘Gdje je?’, kažu: ‘Eno je pred kućom, tu je noćila.’ Ja je nisam vidio”, prisjetio se svjedok.

Đogić je pojasnio da se ubistvo Fate Duran desilo 20. augusta 1992. godine. Na upit Odbrane zašto je u izjavi iz istrage dao drugačiji datum, Đogić je odgovorio da je za datum ubistva saznao naknadno, kada se raspitivao.

“Rajka znam još kao dijete kad je bio, kad je išao u školu. Mislim da je medicinsku školu završio. Znao sam da je on pucao jer sam ga prepoznao po glasu, a znam da je njegova sestra govorila da će zvati Rajka da nas pobiju”, kazao je svjedok.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Rajka Jankovića da je, kao pripadnik VRS-a, u augustu 1992. ubio jednog civila.

Suđenje se nastavlja 16. januara 2017. godine.

 

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija