Članak

Uhapšena dva kantonalna tužioca

2. Decembra 2016.15:22
Kantonalni tužioci Džemal Karić i Idriz Begić uhapšeni su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog zloupotrebe položaja odnosno primanja mita.

Džemal Karić, tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, uhapšen je zbog zloupotrebe položaja, u nastavku akcije “Pravda”.

„Osumnjičen je da je sa organizatorom i članovima kriminalne organizacije, koja je ranije uhapšena u akciji ‘Pravda’ davao pravne savjete i odavao podatke o predmetima koji se vode pred ovim Tužilaštvom i sudovima u Kantonu Sarajevu“, kazala je Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

U akciji “Pravda” do sada je uhapšeno 19 osumnjičenih koji su kao organizovana grupa nezakonito knjižili i vršili kupoprodaju nekretnina na području Sarajeva. Među uhapšenim je bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafića. U ovom predmetu raspisana je  potjernica za bivšom sutkinjom Lejlom Fazlagić.

Karića su po nalogu ovog Tužilaštva uhapsili pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Idriz Begić, tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, osumnjičen je zbog primanja mita.

Bavčić je kazala da su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), također po nalogu ovog Tužilaštva, uhapsili na radnom mjestu primanja dara i drugih oblika koristi.

Džana Brkanić