Članak

Papić: Prvo tuku, pa ubiju

1. Decembra 2016.13:26
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je ispričao da je od vojnika saznao da je njegovog oca, u sarajevskom naselju Grbavica, ubio optuženi Veljko Papić.

Fadil Šabanović je kazao da je u maju 1992. godine na Grbavicu došla Vojska Republike Srpske (VRS). Veljko Papić i izvjesni Radulović su formirali radni vod u čijem sastavu su bili civili. Radni vod, kako je kazao svjedok, svako jutro se okupljao na kraju Beogradske ulice u magacinu, a izvjesni Radica Putnik je vodio evidenciju i raspoređivao ljude.

“Veljko Papić je bio nadređeni Putniku. Bunkere smo pravili, drva smo cijepali za vojsku, da se mogu ugrijati. Bunkere pravili na liniji razgraničenja. Ne znam šta je bilo opasnije. Za nas su svi bili opasni, sa svih strana se pucalo”, ispričao je svjedok.

Za Papića, svjedok je rekao da je bio u uniformi i naoružan pištoljem, a da je nekada imao i drugo oružje. Iako ga je viđao na Grbavici, svjedok je kazao da nije imao problema sa Papićem.

Ispričao je situaciju kada je otišao do Papića kako bi tražio slobodan dan.  Svjedok je kazao da Papić to nije dozvolio, a nakon nekog vremena, njegov brat Željko ga je natjerao da cijeli dan nosi kamen težak 13 kilograma.

Prema rječima svjedoka, navečer je došao Željko sa još pet vojnika i pretukli su ga, da je izgubio svijest.

Poslije toga, svjedok je odlučio da sa porodicom napusti Grbavicu, jer je mislio da će biti ubijen. Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je pojasnio da Papić nije bio među vojnicima koji su ga udarali.

Otišao je u policiju koja ga je odvela u bolnicu Kasindol, a zatim na Sokolac. Nakon toga je prebačen u zatvor Kula.

“Na Sokocu sam saznao da mi je kuća zapaljena. Kada nisam došao na postrojavanje, zapalili su kuću. Na Kuli sam od vojnika Gromile čuo da je Papić ubio mog oca. Nije mi rekao kako je ubijen (…) Oni nikada nisu znali da ubiju. Prvo su tukli čovjeka, pa ga ubiju”, izjavio je on.

Pojasnio je da je kasnije, od ljudi iz radnog voda, saznao da je Papić bio sa tri lica koja su ubila njegovog oca. “Čuo sam da je Papić rekao radnom vodu da zakopaju tijelo oca”, rekao je svjedok.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru VRS, od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Suđenje se nastavlja 26. decembra.

Povezani članci

Emina Dizdarević