Članak

Mrđa i ostali: Oštećena traži odštetu

24. Novembra 2016.16:10
Na suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, uložen je imovinsko pravni zahtjev oštećene zbog nematerijalne štete u iznosu od 41.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nedžla Šehić, punomoćnica oštećene žrtve silovanja Z.K., kazala je da ovaj iznos obuhvata 26.000 KM zbog pretrpljenog straha i duševnih bolova, te još 15.000 KM za trajno umanjenje životne sposobnosti.

Prema riječima Šehić, imovinsko pravni zahtjev je sačinjen na osnovu psihijatrijsko – psihološkog nalaza iz kojeg je vidljivo da oštećena zbog brutalnog silovanja ima hronični posttraumatski sindrom (PTSP) povezan sa kombiniranom seksualnom torturom.

“Prema do sada provedenim dokazima, Sudsko vijeće je bez sumnje moglo vidjeti da je Z.K. višestruko silovana od strane više lica, te da su optuženi to radili sa svjesnom namjerom uništavanja njene ličnosti, čineći brutalno krivično djelo pred njenom porodicom”, navela je Šehić.

Šehić je dodala da zatraženi iznos nije stvarna razina boli koju je pretrpila oštećena, te da bi u svijetu dobila puno veći iznos. Ona je zamolila sud da odluči o zahtjevu donoseći presudu za optužene Gorana i Milorada Mrđu, jer bi, u suprotnom, Z.K. morala u parničnom postupku otkriti svoj identitet i ponovno prolaziti kroz bolan proces.

Odbrane Gorana i Milorada Mrđe su osporavale visinu imovinsko pravnog zahtjeva.

Goran i Milorad Mrđa su optuženi za silovanje jedne ženske osobe. Njima se sudi zajedno sa Rankom Mrđom te Miletom Kokotom za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta. Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrane Gorana, Milorada i Ranka Mrđe su uložile dodatne materijalne dokaze koji se tiču ličnih i socijalnih prilika optuženih i članova njihovih porodica.

Tužilaštvo je prigovorilo na medicinsku dokumentaciju optuženog Gorana Mrđe, navodeći da je već provedeno njegovo vještačenje i da nema potrebe za ovim nalazima.

Tužilaštvo BiH je pismeno dostavilo prijedlog replike, koji uključuje saslušanje pet svjedoka i vještaka, a Odbrane su zatražile vrijeme da se izjasne.

Ukoliko Sud prihvati dokaze replike, prvi svjedok će biti saslušan na ročištu koje je zakazano za 8. decembar.

 

Džana Brkanić