Članak

Hušidić: Žalba na osuđujuću presudu

24. Novembra 2016.12:59
Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH), Odbrana Zlatka Hušidića iznijela je žalbu na presudu kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog zločina nad ratnim zarobljenicima.

Federalno tužilaštvo je predložilo da se žalba Odbrane uvaži.

Odbrana Zlatka Hušidića se žalila zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešnog i nepotpunog činjeničnog stanja, kao i na troškove suđenja.

U žalbi, advokat Alaga Bajramović je predložio da se žalba uvaži, prvostepena presuda ukine i vrati na ponovno suđenje ili da se optuženi oslobodi krivice.

Pojasnio je da njegov branjenik nije imao pravično suđenje, navodeći kao primjer da neki dokazi nisu prihvaćeni bez obrazloženja te da Odbrani nije dozvoljeno korištenje iskaza iz istrage.

U pogledu činjenica, kako je kazao, u presudi nije navedeno kako je sud došao do odlučnih činjenica.

“Sud se bavio nerelevantnim činjenicama, a za bitne nije dao odgovarajuće obrazloženje. Analiza i ocjena iskaza nije u skladu sa procesnim načelima, oni su paušalni i nisu interpretirani u sadržaju presude”, pojasnio je Bajramović.

Kantonalni sud u Bihaću je u februaru ove godine osudio Hušidića, nekadašnjeg pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB), na dvije godine zatvora zbog zločina nad ratnim zarobljenicima počinjene u Velikoj Kladuši. Proglašen je krivim da je sredinom marta 1995. godine fizički i psihički zlostavljao trojicu zarobljenih pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Federalni tužilac Munib Halilović je kazao da je nakon analize navoda našao da stoji žalba Odbrane, te da je Sudsko vijeće odbilo prijedloge Odbrane, ali da u presudi nije obrazložen razlog odbijanja.

“Zbog toga smo odlučili podržati žalbu Odbrane, jer ne bi trebalo da ovakva presuda postane pravomoćna. Nužno je presudu ukinuti i dati prvostepenom sudu adekvatne smjernice”, rekao je Halilović.

Advokat Bajramović je zatražio, ako Vrhovni sud vrati predmet na ponovno suđenje, da se ono dostavi drugom Sudskom vijeću.

Vrhovni sud FBiH će odluku po žalbi donijeti naknadno.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija