Članak

Mešinović i ostali: Udarac kundakom u prsa

23. Novembra 2016.14:59
U nastavku suđenja za zločin u Nemili pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedokinja tužilaštva je ispričala kako je vidjela optuženog Safeta Kovačevića kako udara jednu osobu.

Svjedokinja Danijela Savić ispričala je da je tokom rata, kao dvanaestogodišnjakinja, krenula iz sela Gojakovac kod Nemile kod svoje bake, kada je srela strinu koja joj je rekla da su ih opkolile “Zelene Beretke”.

“Kada sam došla do babe, ona je plakala i rekla mi je da su odveli djeda Jovu. Nakon izvjesnog vremena, djed je doveden, bio je pretučen i krvav, a ispod ruke su ga vukla dva vojnika. Jednog ne poznajem, a drugi je bio tada mlad, visok, crn i bio je to ovaj čovjek”, kazala je Savić, pokazujući na optuženog Neslanovića.

Prema riječima svjedokinje, Neslanović i drugi vojnik su zatim po stanu tražili oružje.

“Izveli su me pred kuću gdje su već bili baba i djed. Ovaj Neslanović, koga zovu Car, babi je stavio pušku pod grlo i naredio da se vratimo u kuću… Pred kućom sam tada vidjela Asima Mešinovića, kojeg poznajem odranije jer se družio s mojim tetkom. Kroz prozor sam provirila šta se dešava i vidjela sam Safeta Kovačevića, čiji je sin išao sa mnom u školu, kako kundakom u prsa udara Niku Savića”, rekla je svjedokinja.

Savić je dodala da su se njen djed i drugi muškarci vratili tog dana poslijepodne, te da su svi biti pretučeni i krvavi.

“Svi su pričali da su ih najviše tukli Car i Kovačević. Uveče sam s majkom i bratom pokušala pobjeći, ali nas je vratio naoružani vojnik govoreći da ne možemo nigdje dok se ne razmijeni neki komšija zarobljen u Tesliću. Sutra ujutro smo uspjeli, otišli smo i više se nismo vraćali. Nakon nekoliko dana smo čuli da je djed umro”, rekla je svjedokinja.

Asimu Mešinoviću, Ernardu Neslanoviću i Safetu Kovačeviću sudi se za zločin u Nemili kod Zenice. Bivše policajce Mešinovića i Neslanovića, te nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Kovačevića, Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti za učešće u mučenju civila radi iznuđivanja priznanja o nelegalnom naoružanju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je Savićku upitala zbog čega postoje razlike između njenog iskaza u istrazi i svjedočenja, na šta je svjedokinja rekla da je prethodno dolazila na suđenje u pratnji majke te je tada vidjela optužene i prisjetila se jasnije ratnih dešavanja.

Na pitanje optuženog Kovačevića da li joj se tog dana obratio sa riječima da se ne boji, svjedokinja je izjavila da se toga ne može sjetiti.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Dženana Sivac