Članak

Tabaković: Priče o ubistvu Dizdarevića

16. Novembra 2016.15:49
U nastavku suđenja Jugoslavu Tabakoviću, svjedoci Odbrane su rekli da su vidjeli optuženog kako dovozi Miralema Dizdarevića pred trebinjsku policijsku stanicu, ali da im nije poznato da je učestvovao u njegovom ubistvu.

Svjedočeći pred Okružnim sudom u Trebinju, policajac Zdravko Samardžić je izjavio da je bio ispred stanice u tadašnjem Đačkom domu, te da je siguran da su Dizdarevića službenim vozilom dovezli Jugoslav Tabaković, Nikola Ćeranić i Dalibor Đurović.

“Ne znam zbog čega je doveden na razgovor, nije bilo naše da to pitamo. Ja sam stajao ispred autobusa i pušio sam. Nastala je gužva i mi smo morali ići na teren. Vidio sam Miralema kako sam odlazi u pravcu Pošte. Sutradan smo čuli da je ubijen”, kazao je Samardžić.

Na pitanje da li su postojale službene zabilješke o saslušavanim osobama, Samardžić je odgovorio da jesu, ali da ne zna da li su sačuvani tragovi.

Policajac Radomir Mihajlović je ispričao da je vidio kako je Tabaković doveo Dizdarevića, te kako je neko iz mase rekao: “Što ovo dovode Mira?”

“Bio sam u stanici preko puta pijace kada sam čuo da je ubijen”, kazao je Mihajlović i dodao da nije praksa bila da za svako dovođenje na razgovor treba pismeni nalog, već su postupali po naredbama nadređenih.

Tabaković se tereti da je, kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Svjedok Odbrane Milan Valentić, koji je u ljeto 1992. godine bio pripadnik specijalne brigade policije u Trebinju, rekao je da je vidio kako Dizdarević odlazi sa saslušanja, ali da nije vidio kada je doveden u stanicu.

On je izjavio da nije lično poznavao Dizdarevića, već ga je samo znao iz grada, pošto je svraćao u njegovu trgovačku radnju. Na pitanje šta mu je poznato o Dizdarevićevoj sudbini, svjedok je odgovorio da zna samo ono što se u tom periodu po gradu pričalo.

“Kad sam izlazio iz stana, vidio sam Dizdarevića, ali nisam obraćao pažnju na to, tek kasnije, kada sam čuo da je ubijen, povezao sam događaj”, naveo je Valentić.

Poslije saslušanja, dodao je on, nastala je uzbuna i svi su morali da krenu na teren prema Raptima u Popovom polju. Svjedok tvrdi da su u autobus ušli, između ostalih, Tabaković i Ćeranić, dok Đurovića nije vidio, iako je siguran da je bio na terenu, te da je vjerovatno došao drugim autobusom.

Na pitanje Optužbe da li se sjeća koja su se imena dovodila u vezu sa ubistvom Dizdarevića, Valentić je kazao da se po gradu svašta pričalo, ali najviše da je to bio Đurović.

Vještak Odbrane Mile Matijević je rekao da je pravilnik propisivao da se dovođenje na saslušavanje vrši samo pisanim putem ili direktnim pozivanjem i uručivanjem pisanog poziva, ali da je praksa bila drugačija.

“To se u praksi nije moralo raditi, pogotovo u hitnim slučajevima, već su direktno išli po lice i čak su mu nudili službeni auto da ga dovezu. Propisi su predviđali da se sačini službena zabilješka i izvještaj o saslušanju”, naveo je Matijević.

Odbrana je ovim svjedočenjima okončala iznošenje dokaza, a sljedeće ročište, na kome će biti iznesene završne riječi, zakazano je za 7. decembar.

 

Nikolija Bjelica