Članak

Tabaković: Brojne povrede na tijelu

15. Novembra 2016.16:11
Na suđenju Jugoslavu Tabakoviću za zločin počinjen u Trebinju, vještak Optužbe izjavio je da je na tijelu oštećenog konstatovano mnogo povreda.

Vještak Mihajlo Kuliš, koji je obavio odbukciju ubijenog Miralema Dizdarevića u julu 1992. godine, kazao je pred Okružnim sudom u Trebinju da ne može da precizira koja je od više povreda bila smrtonosna.

On je pojasnio da su povrede nastajale brzo, jedna za drugom, ali nije siguran kojim su predmetom nanesene, niti koliko ih je osoba moglo napraviti.

“Bilo je mnogo povreda, između ostalog, stradali je imao prelom nosne kosti, višestruki prelom grudne kosti, polomljena rebra, rascjep jetre, bubrega i pluća, unutrašnje krvarenje, naduvena crijeva, želudac i slično. Povrede su nastale od vrlo snažne sile, može biti noga, drvo, šipka”, kazao je Kuliš.

Na pitanje Odbrane da li je bilo pritisaka prilikom vršenja obdukcije, Kuliš je rekao da nije.

Tabaković je optužen da je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) s Nikolom Ćeranićem i Daliborom Đurovićem ubio Miralema Dizdarevića.

Nakon vještaka, saslušana su tri svjedoka Odbrane. Penzionisani policajac iz Trebinja, Dragan Radanović, kazao je da je ubijeni Dizdarević bio rado viđen u društvu i da je bio šokiran saznanjem o njegovom stradanju.

Radanović je kazao kako se sjeća kada je optuženi Tabaković sa Daliborom Đurovićem i Nikolom Ćeranićem doveo Miralema Dizdarevića u stanicu, koja se nalazila u Đačkom domu.

On je rekao da je Dizdarević saslušavan dvadesetak minuta i da je nakon toga on sačinio izvještaj.

“Sjećam se da je Miralem saslušavan dvadesetak minuta, a nakon toga bila je uzbuna i mi smo morali izaći na teren u Bobane. Komandir je naredio da Miralema vrate kući službenim vozilom, ali je on to odbio, rekavši da ima nekog posla da završi i da će ići pješke. Otišao je u pravcu pošte. Mi smo otišli na teren i sa nama su išli i Jugoslav Tabaković, Dalibor Đurović i Nikola Ćeranić”, rekao je Radanović.

Za smrt Dizdarevića, kako je dodao, saznali su sutradan, po povratku sa terena.

Svjedok Odbrane, takođe policajac u penziji, Slobodan Jeftović, kazao je da je bio pred Đačkim domom kada je Dizdarević doveden na ispitivanje.

“Vidio sam da Tabaković, Ćeranić i Đurović dovode tog čovjeka. Pitao sam Belog ko je ovo, rekli su mi da je to Dizdarević. To lice se kratko zadržalo. Nas je Radenko Parežanin uzbunio da idemo na teren. Bio je pun autobus i sa nama su išli Tabaković, Đurović i Ćeranić”, posvjedočio je Jeftović.

Tužilaštvo je prigovorilo na validnost ove izjave svjedoka, jer se u MUP-u kao policajac vodio tek od decembra 1992. godine, napomenuvši da je u julu 1992. godine bio civil.

Penzionisani policajac, Bogdan Paranos, takođe je vidio kada su Dizdarevića doveli Tabaković, Ćeranić i Đurović.

Na pitanje da li je policajac mogao bez dopisa da privede nekoga, on je rekao da je mogao u nekim slučajevima, te naglasio da je za privođene policija pravila evidenciju.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, 16. novembra.

Nikolija Bjelica