Članak

Ahmetbašić: Udarci šakama i kundacima

8. Novembra 2016.16:23
U nastavku suđenja Mirsadu Ahmetbašiću pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, pročitan je iskaz svjedoka Mirka Stokića u kojem navodi da je tokom četveromjesečnog boravka u zarobljeništvu više puta fizički zlostavljan.

Stokić je u iskazu naveo da je zarobljen 6. maja 1992. godine kod brčanske fabrike “Ciglana”. Kako je rekao, bio je u grupi sa više muslimanskih žena i djece, te su ga vojnici počeli maltretirati čim su saznali da je Srbin.

“Vojnici su me počeli maltretirati i udarati šakama i kundacima. Ne znam ko me je tačno udarao, jer nisam poznavao nikog od njih”, naveo je Stokić u iskazu.

Nakon zarobljavanja, Stokić je prebačen u Maoču gdje ga je prvo ispitivala policija koja je bila korektna, a onda su ispitivanje preuzeli vojnici koji su ga počeli udarati rukama i nogama.

“Vojnici su bili u maskirnim i crnim uniformama sa crnim trakama oko glave i rukavicama sa nitnama, od čijih udaraca sam dobio podlive i masnice po tijelu, dok mi je ispod oka tekla krv. Poslije su me preuzeli policajci i prevezli u neki hangar koji se, kako sam kasnije saznao, nalazio u šumskom gazdinstvu ‘Okrajci’ u Gornjem Rahiću”, istakao je Stokić.

U tom objektu, kako je rekao Stokić, boravio je oko dva i po mjeseca, zajedno sa civilima i vojnicima srpske nacionalnosti iz Brčkog i okolnih mjesta.

“Tu su nas udarali često, gotovo svakodnevno. Udarali su nas vojnici koji su se vraćali sa fronta, ali i jedna grupa vojnika koja je često boravila tu i koji su se zvali po nadimcima. Od tih udaraca trpio sam strašne bolove i imao sam modrice po cijelom tijelu, dok su jednom od zarobljenika tokom ispitivanja od udaraca izbili zube”, rekao je svjedok.

Iz tog hangara, kako je rekao, svjedok je prebačen u jednu nedovršenu garažu na drugom lokalitetu u Gornjem Rahiću gdje su se maltretiranja nastavila, ali sa manjim intenzitetom. Dodao je da je razmijenjen nakon dva mjeseca boravka u ovoj garaži.

Mirsad Ahmetbašić, bivši pripadnik 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu Armije Republike BiH (ARBiH), optužen je da je, kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva “Okrajci” kod Brčkog, u više navrata psihički i fizički zlostavljao zatvorena civilna i vojna lica srpske nacionalnosti.

Čitanjem Stokićevog iskaza, Tužilaštvo Brčko distrikta završilo je sa izvođenjem dokaza, nakon čega je Odbrana saopštila da planira ispitati deset svjedoka te uložiti materijalne dokaze.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar.

Mirsad Arnautović